Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.01.2020 02:50

Úmrtí chodcov pribudlo, Cyklokoalícia žiada ich skutočnú ochranu


Ilustračná snímka (PZSR)


Rok 2019 bol pre chodcov na Slovensku opäť tragickejší. Kým v roku 2018 narástol počet usmrtených na 59 obetí, tento rok bol rovnaký počet dosiahnutý už v novembri. Ďalšie obete pribudli aj pred vianočnými sviatkami.


Cyklokoalícia preto požaduje podniknúť kroky, ktoré povedú k skutočnej ochrane najzraniteľnejších účastníkov premávky. Potrebné sú podľa nej zmeny v legislatíve aj v infraštruktúre.

Štatistiky Polície SR ukazujú, že bezpečnosť pešieho pohybu sa u nás stále nedarí zvyšovať. Kým v roku 2017 zomrelo v premávke 49 chodcov, v roku 2018 to bolo 59 a v roku 2019 bude toto číslo opäť vyššie. Spomedzi krajov je na tom so 16 usmrtenými najhoršie Košický kraj. Práve december patrí dlhodobo k najrizikovejším mesiacom, čo sa žiaľ potvrdilo aj tento rok.

K zvlášť tragickej udalosti došlo v Michalovciach, kde cúvajúci vodič kuriérskej dodávky na chodníku zabil 18-ročné dievča. V ten istý deň prišla o život 60-ročná žena v Trebišove, ktorú vodič auta zrazil na priechode pre chodcov. Rovnaký scenár sa opakoval o dva dni neskôr v Šahách, kde po zrážke na priechode zomrela 61-ročná chodkyňa. Takmer štvrtina všetkých nehôd s usmrtením chodca sa tento rok odohrala na priechodoch pre chodcov.

„Priechody pre chodcov sú miestom, kde by mal byť chodec chránený viac, preto je aj v tomto potrebné zmeniť legislatívu. Vodič auta sa musí k priechodu približovať takou rýchlosťou, aby vedel zastaviť, keď naň chodec vstúpi. Neprehľadnosť situácie ani znížená viditeľnosť nemôže byť ospravedlnením zabitia človeka. Naopak, mala by viesť k zvýšeniu ostražitosti vodiča a zníženiu rýchlosti auta,“ hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície. Takúto zmenu zákona už Polícia SR v minulosti iniciovala, návrh však nakoniec do platnosti nevošiel.

Rok 2019 však priniesol aj legislatívne zmeny, ktoré chodci ocenia. Novelizáciou zákona o cestnej premávke sa od 1. decembra 2019 zakázala jazda automobilom po chodníku. Tá bola doteraz možná, pokiaľ išlo auto zaparkovať, čo bolo v praxi nejasné. Tiež sa po novom sprísnil zákaz používania mobilov za volantom. Podľa združenia ide o výrazne pozitívne zmeny, pokiaľ ich bude polícia skutočne vymáhať, spolu s efektívnejším meraním rýchlosti. „Stále však zostal v zákone absurdný európsky unikát, plošné umožnenie parkovania na chodníku,“ dopĺňa Kollár.

Veľkú časť zodpovednosti majú podľa Cyklokoalície na pleciach samosprávy. „Keď hovoríme o bezpečnosti pešieho pohybu, najzásadnejším faktorom je rýchlosť automobilov. Práve obce a mestá majú v rukách nástroje, ktorými ju možno znížiť - vytváranie zón 30, úpravy infraštruktúry či znižovanie tranzitu obcami. Efektívne upokojovanie je nevyhnutné na to, aby v roku 2020 táto smutná štatistika opäť nenarástla,“ uzavrel Kollár.

Autor: (ts-Cyklokoalícia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.12.2018
Budúci rok bude na Slovensku patriť generálovi M. R. Štefánikovi
V roku 2019 si Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Kľúčovými bodmi roku, ktorý bude venovaný spomienke na velikána slovenských dejín, budú dva významné míľniky, a to výročie úmrtia a následne i výročie narodenia M. R. Štefánika.
viac
11.04.2019
Strom roka 2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
03.01.2020
Hospodárenie mesta v roku 2019 hodnotí primátor ako úspešné
Hospodárenie mesta Žiar nad Hronom v roku 2019 hodnotí jeho primátor Peter Antal pozitívne. "Tento rok môžeme hodnotiť ako úspešný aj čo sa týka financií, aj čo sa týka investícií, ktoré sme robili," skonštatoval Antal.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %