Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.12.2021 08:35

ÚMS iniciatívne rokovala s ministrom financií SR o návrhu daňovej reformy


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok iniciatívne diskutovala s ministrom financií SR Igorom Matovičom o predstavení návrhu daňovej reformy, ktorá u zástupcov slovenských miest vyvolala znepokojenie a množstvo otázok.


Mimoriadny snem ÚMS, ktorý bol z pandemických dôvodov formou online, navrhol ministrovi pokračovať v diskusii o detailoch daňovej reformy  a o úpravách vo financovaní územnej samosprávy na expertnej úrovni.

ÚMS si pozorne vypočula informácie, ktoré minister financií SR poskytol o plánovaných zmenách v daňovom systéme Slovenska. Nevyhnutnosť zjednodušenia daňového systému nespochybňujeme. Vnímame, že toto je jedna z najviac očakávaných reforiem. Pripomíname však, že súčasťou programového vyhlásenia vlády SR je aj zámer prehodnotenia súčasného systému financovania územnej samosprávy, vrátane dostatočnosti jej zdrojov. Pre mestá ide zároveň o jednu z kľúčových reforiem, ktorá bude mať pre budúcnosť priamy vplyv na fungovanie samospráv a na kvalitu života obyvateľov slovenských miest.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Rozumiem tomu, že je to konceptuálny zámer, napriek tomu niektoré informácie vyvolali v samospráve znepokojenie. S primátorkami a primátormi členských miest sme sa dohodli, že sa nechceme pripojiť k bezhlavým kritikom predstavených ideí, bez dostatočných informácii. Dohodli sme sa preto na zvolaní dnešného mimoriadneho snemu ÚMS, s jediným bodom programu – stanovisko k predstavenej daňovej reforme. Záujmom ÚMS je diskutovať a hľadať riešenia, do ktorých sa budú mať možnosť samosprávy zapojiť ako relevantní partneri a podporiť reformné snahy tejto vlády.“

ÚMS víta reakciu ministra financií, ktorý je po včerajšej otvorenej a konštruktívnej diskusii pripravený rokovať aj na expertnej úrovni zástupcov MF SR a ÚMS. Cieľom týchto rokovaní, ktoré budú prebiehať v prvej polovici budúceho roka, má byť odborná diskusia založená na dátach a faktoch. Výsledkom by mala byť jasná, zrozumiteľná a ucelená predstava, ako má daňová reforma vyzerať.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Mimoriadny snem ÚMS dnes schválil vytvorenie expertného tímu pre diskusiu o návrhu nového rozdelenia výnosu dane z príjmu fyzických osôb a financovania samosprávy v súvislosti s navrhovanou daňovou reformou ministra financií SR. Sme pripravení, odborne aj kapacitne, na expertné rokovanie, poďme diskutovať. Chceme využiť možnosť rokovať, diskutovať a hľadať spoločné riešenie.“

Igor Matovič, minister financií SR: “Veľmi rád som sa zúčastnil konštruktívnej debaty so zástupcami Únie miest. Prítomné primátorky a primátorov som uistil, že plánované spolufinancovanie reformy rodinnej politiky zo strany samospráv bude len zlomkom z 1,2 miliardy eur, ktoré po reforme skončia v rodinách s deťmi, ktorí sú občanmi samotných samospráv. Zároveň platí, že prípadná spoluúčasť samospráv bude len zníženie výrazného rastu príjmov samospráv z podielových daní v budúcich rokoch.”

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest bude mať, pri riešení aj tejto problematiky, svoju váhu a svoj prínos.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2021
Štát neberie mestá a samosprávy ako relevantných partnerov
Únia miest Slovenska (ÚMS)je sklamaná z priebehu a výsledku stredajšieho rokovania ústredného krízového štábu. Súčasnú situáciu považuje za mimoriadne nejasnú a frustrujúcu.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
04.06.2021
Premiér: So zástupcami samospráv sme sa dohodli na kvartálnych stretnutiach
Premiér Eduard Heger sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.
viac
28.05.2022
ÚMS žiada štát o ďalšie rokovanie
Únia miest Slovenska apeluje na vládu SR a vládne strany, aby neprijímali žiadne rozhodnutia o medializovanom daňovom mixe bez jednoznačnej dohody so samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %