Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.11.2021 12:30

ÚMS je sklamaná z Daňovej revolúcie


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) je sklamaná z prístupu centrálnej vlády ku kľúčovým reformám, ktoré sa priamo dotýkajú kvality života obyvateliek a obyvateľov Slovenska.


Očakávame, že pred návrhom kľúčových reforiem prebehne minimálne rámcová diskusia k zásadám, ktoré by mala každá systémová reforma obsahovať - čoho sa bude týkať a aký bude priebeh jej realizácie. To isté platí aj pre daňovo- odvodovú reformu. ÚMS aj preto v otvorenom liste, ktorý zaslala vláde SR a poslancom NR SR v piatok 12.11.2021, apeluje na to, aby centrálna vláda rešpektovala význam a dôležitosť územnej samosprávy pri spravovaní štátu.

Richard Rybníček, prezident Únie miest Slovenska: „Prístup súčasnej vlády je veľmi nešťastný. V našej krajine sa, žiaľ, stalo zvykom, že sa pripravujú také reformy, pri ktorých nevieme, kto ich pripravuje, z čoho vychádzajú a vždy potvrdzujú, že sú robené na princípe rezortizmu, teda bez dôkladnej analýzy vplyvov aj na iné oblasti spravovania štátu. Toto následne vyvoláva negatívne reakcie a napätie. Som presvedčený, že takto sa reformy nerobia“.

Aj po predstavení prvej časti „Daňovej revolúcie“ z dielne ministra financií SR Igora Matoviča môžeme skonštatovať, že vzrástli obavy z jej celkového obsahu a rozsahu aj preto, že minister financií navrhuje sanovať finančné vplyvy jeho návrhov aj zo zdrojov územnej samosprávy. Vzhľadom na charakter predstavených opatrení by sme očakávali, že zdroje pre zmeny bude ministerstvo financií získavať najmä zásadnou reformou centrálnej vlády, podriadených organizácií jednotlivých ministerstiev a nie obmedzovaním už dnes finančne poddimenzovanej miestnej samosprávy s obrovskými modernizačnými dlhmi. Tento prístup iba naďalej prispieva k rastu nerovností na Slovensku.

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Prvá časť reformy nie je v súlade s požiadavkami Únie miest Slovenska a schválenými návrhmi pre systémové opatrenia našim Snemom v januári 2020. Chceme sa však zachovať férovo, počkáme na prestavenie celého balíka opatrení a následne sa k nemu zásadne vyjadríme“.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest bude mať, pri riešení aj tejto problematiky, svoju váhu a svoj prínos.

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
10.11.2020
Mestá zvládli druhé kolo celoplošného testovania úspešne
Únia miest Slovenska, po online stretnutí s členskými mestami, môže skonštatovať, že druhé kolo celoplošného testovania, ktoré sa týkalo už len vybraných červených okresov, dopadlo úspešne.
viac
15.12.2021
ÚMS iniciatívne rokovala s ministrom financií SR o návrhu daňovej reformy
Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok iniciatívne diskutovala s ministrom financií SR Igorom Matovičom o predstavení návrhu daňovej reformy, ktorá u zástupcov slovenských miest vyvolala znepokojenie a množstvo otázok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %