Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.01.2022 08:40

ÚMS je sklamaná zo schválenia nekvalitnej stavebnej legislatívy


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) je sklamaná,  že tak dlho a výrazne kritizovaná novela Zákona o výstavbe a novela Zákona o územnom plánovaní boli v stredu schválené vládou SR aj napriek trvajúcim a zásadným rozporom zainteresovaných strán.


Predkladateľ týchto kľúčových legislatív ignoruje zásadné pripomienky jednotlivých rezortov štátnej správy, ako aj zásadné pripomienky Únie miest Slovenska, ZMOS a ďalších relevantných partnerov.

ÚMS naďalej trvá na tom, že oba predložené návrhy noviel zákonov sú neodborne a nekvalitne pripravené. Pripomína, že významne ohrozujú, ako postavenie miest a obcí v ich doterajších kompetenciách, tak aj postavenie samotných obyvateľov a ich možnosť reagovať a oprávnene ovplyvňovať kvalitu života vo svojom meste.

ÚMS je presvedčená, že vláda SR by predložené novely stavebnej legislatívy s trvajúcimi a nedoriešenými rozpormi nemala akceptovať. Schválenie legislatívy s rozpormi vedie k chaosu v právnom systéme, vyvoláva neistotu u účastníkov konaní a spochybňuje skutočný záujem vlády o zlepšenie v tejto oblasti. ÚMS bude žiadať poslancov NR SR, aby legislatívu v tomto znení vrátili vláde SR na prepracovanie. ÚMS je pripravená rokovať a hľadať spravodlivé riešenie, ktorého výsledkom bude kvalitná, odborná, spravodlivá a efektívna stavebná legislatíva, ktorú Slovensko nutne potrebuje.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
13.05.2021
Výhrady ÚMS voči navrhovaným zákonom
Vládou navrhovaný zákon o výstavbe a tiež zákon o územnom plánovaní podľa Únie miest Slovenska (ÚMS) bez náhrady odstraňuje doterajšie kontrolné mechanizmy, najmä kontrolu verejnosťou.
viac
22.07.2021
ZMOS uplatnil 170 pripomienok k stavebnej legislatíve
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 170 pripomienok k návrhu stavebnej legislatívy, ktorý bol nanovo zaradený na medzirezortného pripomienkového konania.
viac
24.08.2021
ÚMS má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania
Únia miest Slovenska (ÚMS) má zásadné pripomienky k Návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne poslanca NRSR Miloša Svrčeka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %