Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.07.2020 08:10

ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady


ÚMS.


Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.


Pre prijímateľov na úrovni miestnej samosprávy je, ako tvrdí, dôležité dosiahnutie zvýšenej miery spolufinancovania zo strany EÚ, čo predstavuje len 15 % národné spolufinancovanie a zachovanie pravidla N + 3.

„Vítame aj možnosť prístupu k finančným prostriedkom z fondu obnovy EÚ, a to prostredníctvom iniciatívy React-EU ako dodatočného zdroja finančných prostriedkov politiky súdržnosti pre programové obdobie 2014 - 2020, ktoré nevyžadujú žiadne národné spolufinancovanie a budú na 100 percent kryté EÚ,” uviedli z Kancelárie ÚMS.

Možnosť efektívneho a správneho využitia budúcich disponibilných finančných prostriedkov EÚ aj v prospech samosprávy, teda občanov žijúcich v mestách a obciach Slovenska, závisí podľa ÚMS od ďalších krokov vlády SR. V najbližšom období preto únia miest očakáva zrýchlenie procesu programovania na národnej úrovni pri plnom zapojení predstaviteľov samosprávy, a to nielen v rámci rokovaní týkajúcich sa Cieľa 5 - Európa bližšie k občanom, ale rovnako aj v rámci ostatných štyroch cieľov politiky súdržnosti 2021 - 2027, ktoré sa bezprostredne dotýkajú základných úloh a kompetencií územnej a miestnej samosprávy. „Sme otvorení intenzívnemu dialógu so všetkými dotknutými rezortmi tak, aby sme v zmysle navrhovanej legislatívy EÚ pre budúcu politiku súdržnosti mohli efektívne presadzovať koncept podpory integrovaného územného rozvoja v podmienkach samosprávy na celom území SR,” spresnili z Kancelárie ÚMS.

Rovnako očakávajú aj neodkladné efektívne rozhodnutia vlády SR a zodpovedných rezortov vo vzťahu k finančným prostriedkom súčasného programového obdobia 2014 - 2020 vrátane finančných prostriedkov React-EU tak, aby slovenské mestá mohli realizovať a dokončiť svoje pripravené a schválené investičné priority/zámery a projekty.

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom samite v Bruseli v utorok (21. 7.) nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii nového koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021 – 2027. Súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Víziu a stratégiu rozvoja SR do roku 2030 môžete pripomienkovať
Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 sa do konca novembra nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V kontexte regionálneho rozvoja bude stratégia základom programov ministerstiev, ako aj programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja samospráv.
viac
09.04.2021
Riešenie klimatickej krízy si od samospráv vyžaduje čas, prácu aj financie
Riešenie klimatickej krízy a jej následkov si od samospráv vyžaduje viac času, práce, financií a personálnych kapacít. Uviedla to hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
14.07.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k aktuálnej očkovacej stratégii
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom a aj zvýšením počtu mobilných očkovacích tímov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %