Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.07.2021 07:45

UNESCO rozšírilo územie bukových pralesov v SR na zozname svetového dedičstva


Snímka zdroj: (tasr).


Výbor svetového dedičstva UNESCO v stredu schválil rozšírenie slovenskej lokality v Zozname svetového dedičstva - bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy.


Rozšírenie sa týka Vihorlatského pralesa a prírodných rezervácií Havešová, Rožok, Udava a Stužica. Všetky boli na zoznam UNESCO zapísané v roku 2007.

Slovensko požiadalo výbor aj o začlenenie prírodnej rezervácie Kyjovský prales, avšak neúspešne. Výbor slovenskej vláde odporučil, aby pred opätovanou žiadosťou o zapísanie Kyjovského pralesa rozšírila ochranné pásmo okolo rezervácie a prepojila ho s ochranným pásmom zapísanej lokality Vihorlatský prales.

Rozšírenie územia bukových lesov zapísaných v zozname svetového dedičstva dosiahli aj Česko, Bosna a Hercegovina, Francúzsko, Taliansko, Severné Macedónsko, Poľsko a Švajčiarsko.

Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo toto rozhodnutie prijal počas svojho 44. zasadnutia, ktoré sa v týchto dňoch koná v čínskom meste Fu-čou, a to prevažne formou videokonferencie.

Lokalitu Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy zdieľa Slovensko s Nemeckom, Ukrajinou, Rakúskom, Albánskom, Belgickom, Bulharskom, Chorvátskom, Talianskom, Rumunskom, Slovinskom a Španielskom (zápis v roku 2007, rozšírenie v rokoch 2011 a 2017).

Staré bukové pralesy Karpát a ostatných regiónov Európy sú príkladom trvajúcej postglaciálnej a ekologickej evolúcie terestriálnych ekosystémov. Sú unikátnym príkladom rozšírenia bukov (Fagus sylvatica) v rôznych prostrediach severnej pologule a zároveň sú domovom množstva ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Na Slovensku tvoria súčasť Národného parku Poloniny a Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. V rámci rozšírenej pamiatky predstavujú najcennejší ekosystém.

Slovenské bukové pralesy zapísali spolu s ukrajinskými do Zoznamu svetového dedičstva počas zasadnutia výboru UNESCO 28. júna 2007 v meste Christchurch na Novom Zélande.

Envirorezort uviedol, že komponenty tejto medzinárodnej lokality na území Slovenska pokrývajú takmer 4000 hektárov najprísnejšie chránených vzácnych bukových pralesov s nárazníkovou zónou veľkosti ďalších takmer 15 000 hektárov. „Odsúhlasenie návrhu poukazuje na fakt, že slovenské komponenty reprezentujú unikátne a  kľúčové ekologické a biologické procesy bukového ekosystému, ktoré prispievajú k integrite a ochrane univerzálnej jedinečnej hodnoty tejto nadnárodnej lokality,” uviedlo Ministerstvo životného prostredia SR.

„Každá oblasť lokality svetového dedičstva je jedinečná svojím zložením pôd, flóry a fauny či podnebím. Buk lesný nájdeme len na území Európy a je mimoriadne prispôsobivý rôznym klimatickým, geografickým a fyzickým podmienkam,” poznamenali z envirorezortu s tým, že je to veľmi konkurenčný druh a uplatňuje sa takmer všade: od bohatých vápenatých až po piesočnaté pôdy chudobné na živiny, od hôr po nížiny a od vlhkých až po suché podmienky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales
Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
30.07.2021
Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO
Slovensko má ďalší, v poradí ôsmy zápis v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Zapísaná bola lokalita hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes (západná časť), ktorej súčasťou sú aj dve národné kultúrne pamiatky na území SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %