Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.09.2021 07:45

Únia miest Slovenska dlhodobo presadzuje zmenu spravovania štátu


Únia miest Slovenska - logo


Jej členovia sú presvedčení, že Slovensko stojí pred výzvami, ktoré si vyžadujú nie len zmenu myslenia, ale aj viac odvahy, zodpovednosti a potrebu spolupráce.


 Čelíme viacerým globálnym krízam naraz a preto nemôžeme ignorovať urgentnú potrebu zmien v celej spoločnosti. Pandemická kríza, klimatická kríza, kríza ekonomická, politická a najmä, kríza samotných hodnôt spôsobujú čoraz väčší chaos v našom smerovaní. K zmene postoja spoločnosti vyzval obyvateľov Slovenska aj samotný pápež František počas jeho historicky prvej návštevy Slovenska. Naliehavosť na zmenu zdôraznila vo svojom príhovore aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Odborníci po celom svete sa zhodujú na tom, že jednou z najväčších existenčných kríz 21. storočia je klimatická kríza. Pápež František už vo svojej encyklike LAUDATO SI‘ (2015) zdôraznil konkrétne problémy, ktorým ľudstvo, vlastnou vinou, čelí. Pomenoval klimatickú krízu, znečisťovanie vody, vzduchu, ničenie biodiverzity, nadprodukciu odpadu a vplyv sociálneho prostredia na životné prostredie. Pápež František v encyklike apeluje: „Potrebujeme politiku, ktorá bude uvažovať so širokým rozhľadom, prinesie novú integrálnu koncepciu, zahrnie interdisciplinárny dialóg rozličných aspektov krízy. Často je samotná politika zodpovedná za vlastnú diskreditáciu v dôsledku korupcie a nedostatku dobrej verejnej politiky.“

ÚMS si plne uvedomuje dôležitosť samospráv v riešení klimatickej krízy. Jednou z jej troch priorít je preto aj klimatická agenda. Podporuje zmysluplné zelené projekty, aktívne komunikuje z environmentálnymi organizáciami. Poskytuje členským mestám servis a podporu v oblasti environmentálneho vzdelávania, v hľadaní efektívnych nástrojov pre riešenie následkov zmeny klímy v konkrétnom území a vystupuje ako relevantný obhajca a kritik v pripomienkovom procese environmentálnej legislatívy, ktorá sa dotýka samospráv. Únia miest Slovenska chce v tomto kontexte o to viac vyzdvihnúť iniciatívy Matúša Valla, primátora hlavného mesta Bratislava a viceprezidenta Únie miest Slovenska, a udelenie ceny World Mayor Future Award – cena primátora budúcnosti, za jeho snahu premeniť Bratislavu na zelenšie mesto s kvalitným verejným priestorom. Práve primátori a poslanci zastupiteľstiev našich miest majú vo svojich rukách možnosti rozvíjať a budovať, zelené, udržateľné a bezpečné mestá, kde sa bude ich obyvateľom kvalitnejšie a zdravšie žiť. Preto ÚMS opakovane apeluje na vládnu koalíciu, aby zásadne zmenila rozdelenie právomoci, zodpovednosti a financií v rámci jej záväzku z programového vyhlásenia vlády v rámci komplexnej reformy verejnej správy. Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 60 členských miest, ktoré obhajujú záujmy takmer dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

 

 

 

 

 

Autor: (ts-ÚMS-Mgr. Daniela Piršelová, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
M.Kollár: Ak treba ďalšie testovanie, štát to zvládne i bez samospráv
Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí.
viac
20.11.2020
Mestá sú pripravené spolupracovať, keď im štát preplatí náklady
Únia miest Slovenska bude rešpektovať odporúčanie odborníkov k celoplošnému testovaniu vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu.
viac
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
05.05.2021
Únia miest Slovenska: Vráťme mestám práva
Rok 2020, rok pandémie, ukázal a potvrdil, že mestá a obce sú najstabilnejším prvkom štátu a predstavujú najvyšší stupeň bezpečnosti pre svojich obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %