Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.01.2022 08:40

Únia miest Slovenska so ZMOS štrajkovať nebude


Únia miest Slovenska.


Únia miest Slovenska (ÚMS) sa nepripojí k výzve ZMOS, ktoré ohlásilo na 2. februára demonštráciu samospráv pred úradom vlády SR. V súčasnej situácii nepovažuje takýto postup za vhodný, ani za rozumný. Zhodli sa na tom zástupcovia Prezídia ÚMS na včerajšom mimoriadnom online rokovaní.


V čase, kedy čelí Slovensko, okrem pandemickej, klimatickej a ekonomickej kríze, ešte aj hroziacemu geopolitickému, vojnovému konfliktu na susednej Ukrajine, nepovažujeme za vhodné, ani za rozumné zvyšovať napätie v spoločnosti  štrajkovaním. ÚMS bude naďalej presadzovať svoje záujmy a priority, bude rokovať na všetkých úrovniach a so všetkými relevantnými partnermi na úrovni štátu – s vládou SR a s poslancami NR SR. ÚMS  sa nepripája k ZMOS, ktoré vo svojom vyhlásení, uvádza, že v prípade, ak vláda požiadavkám ZMOS nevyhovie, tak nasledujúcim krokom bude štrajk všetkých samospráv. 

Richard Rybníček, prezident ÚMS: „Zástupkyne a zástupcovia členských miest Únie sú zavalení prácou, fungujú na plné obrátky, venujú sa tomu, aby chránili svojich obyvateľov pred prichádzajúcou novou vlnou omikronu a iným dôležitým témam vo svojich mestách. Považujem za nevhodné a aj nespravodlivé voči vláde, aby boli primátorky a primátori, o to viac v súčasnej mimoriadne napätej situácii, súčasťou takýchto podujatí. Nie sme spokojní a nepáčia sa nám mnohé rozhodnutia vlády a parlamentu, ktoré komplikujú život samospráve. Ako ÚMS našu nespokojnosť dávame patrične najavo a upozorňujeme na tieto rozhodnutia a budeme to robiť ďalej. Ale robiť to cez demonštrácie a vyhrážkami, štrajkami, ako ZMOS, to nepovažujeme za vhodné. Nemáme záujem ešte viac zvyšovať napätie v spoločnosti.“

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

 

Autor: (Daniela PIRŠELOVÁ, hovorkyňa ÚMS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2020
Reforme verejnej správy sa bude v parlamente venovať špeciálna komisia
Reforme verejnej správy sa bude v Národnej rade (NR) SR venovať špeciálna komisia, ktorá bude zriadená pod parlamentným výborom pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
29.06.2022
ZMOS chystá protestné zhromaždenia v regiónoch aj v hlavnom meste
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chystá protestné zhromaždenia v regiónoch aj v hlavnom meste. Na tlačovej konferencii na Štrbskom Plese to uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger s tým, že štrajkovať budú od 1. júla.
viac
01.07.2022
Odporúčania Rady ZMOS k príprave protestných aktivít
Rada Združenia miest a obcí Slovenska na svojom rokovaní 28. a 29. júna 2022 vyhodnotila štrajkovú pohotovosť samospráv schválenú na mimoriadnom sneme a v dôsledku toho konštatovala:
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %