Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.06.2021 04:00

Únia schválila digitálny COVID preukaz EÚ


Snímka zdroj: (EK).


Predsedovia troch inštitúcií EÚ, Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie, sa tento týždeň zúčastnili na oficiálnom podpísaní nariadenia o digitálnom COVID preukaze EÚ, čím zavŕšili legislatívny proces.


Podpísania sa zúčastnili predseda EP David Sassoli, predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a portugalský premiér António Costa.

Cieľom digitálneho COVID preukazu EÚ je uľahčiť voľný pohyb v rámci EÚ počas pandémie COVID-19. Všetci Európania majú aj bez preukazu právo na voľný pohyb, ale držitelia preukazu budú mať cestovanie ľahšie, pretože sa na nich nebudú uplatňovať obmedzenia, ako je karanténa. Členské štáty nezavedú pre držiteľov digitálneho COVID preukazu EÚ ďalšie cestovné obmedzenia, pokiaľ takéto opatrenia nebudú potrebné a primerané v záujme ochrany verejného zdravia.

Komisia sa okrem toho zaviazala zmobilizovať 100 miliónov eur v rámci nástroja núdzovej podpory na podporu členských štátov pri zabezpečovaní cenovo dostupných testov. Nariadenie sa bude uplatňovať 12 mesiacov od 1. júla 2021.

Digitálny COVID preukaz EÚ bude:

- zahŕňať očkovanie proti COVID-19, testovanie a prekonanie ochorenia,

- bezplatné a dostupné vo všetkých jazykoch EÚ,

- k dispozícii v digitálnom a papierovom formáte,

- zabezpečené a bude obsahovať digitálne podpísaný kód QR.

Bližšie informácie TU.

Autor: (EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2021
Európska komisia: Zimná hospodárska prognóza
Európska komisia minulý týždeň zverejnila Zimnú hospodársku prognózu, podľa ktorej sa očakáva nárast hospodárstva eurozóny a EÚ v rokoch 2021 a 2022. Očakáva sa, že slovenská ekonomika sa dostane na svoju predpandemickú úroveň do konca roka 2021 a v roku 2022 porastie.
viac
19.04.2021
Pripravujú sa digitálne zelené certifikáty pre bezpečné cestovanie na dovolenky
Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie spolu s rezortom zdravotníctva a vnútra pracujú na príprave riešení, aby zelené digitálne certifikáty boli pre ľudí ľahko dostupné a jednoducho ovládateľné. Digitálne zelené certifikáty majú občanom EÚ umožniť bezpečné cestovanie.
viac
01.07.2021
Dovolenkujte bezpečne a zodpovedne vďaka európskym GreenPassom
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spustilo aplikáciu, v ktorej budete mať Digitálne COVID preukazy EÚ stále po ruke.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %