Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
02.04.2019 11:01

Unikátna obnova budovy SPŠ stavebnej v Trenčíne súčasťou seminára


Ilustračná snímka


Vo štvrtok 28. marca 2019 sa v areáli bratislavského výstaviska Incheba návštevníci okrem praktických ukážok materiálov oboznámili aj s projektmi, ktoré sú priaznivo naklonené životnému prostrediu.


Jednou zo šiestich prednášok bola aj prezentácia úspešnej realizácie hĺbkovej obnovy školskej budovy do najvyššieho štandardu, ktorou prešla Stredná priemyselná škola stavebná E. Belluša v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Projekt na seminári Energeticky efektívne v roku 2019, ktorý sa uskutočnil počas veľtrhu Coneco – Racioenergia 2019 v Bratislave, predstavil návštevníkom jeho architekt Michal Lešinský, zástupca spoločnosti Keramoprojekt Trenčín a riaditeľka Strednej priemyselnej školy stavebnej E. Belluša v Trenčíne Martina Knappová. „Je úžasné, že stojíme vo fáze, keď sa môžeme pochváliť úspešnou realizáciou obnovy budovy našej školy a o to viac sa teším, že autorom celého projektu je inžinier Lešinský, ktorý je našim absolventom. Celá rekonštrukcia má podtón zainteresovanosti a sčasti trošku aj poďakovania svojej alma mater. O rok bude priemyslovka oslavovať 60 rokov, preto som vďačná, že sme si zaslúžili takúto krásnu budovu, ktorá disponuje tými najšpičkovejšími a najmodernejšími technológiami,“ uviedla riaditeľka školy Martina Knappová.

Vďaka technológiám slúži budova školy aj ako učebná pomôcka, ktorú môžu študenti využívať v rámci vyučovacieho procesu. Okrem toho sa už teraz pracuje na ďalších nadstavbových myšlienkach a víziách, vďaka ktorým sa bude môcť uplatniť v praxi obrovský potenciál zrekonštruovanej školskej budovy. Tá sa môže pochváliť energetickými výdobytkami, ktoré sa nenachádzajú v žiadnej inej verejnej budove. Jej modernizácia bola podporená z finančných prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia a z rozpočtu TSK ako zriaďovateľa školy. „Modernizácia školskej budovy na jednu z najmodernejších by nebola možná bez osvietenosti investora, ktorým je Trenčiansky samosprávny kraj. Teší ma, že niekto našiel odvahu a išiel za hranice bežného a že sa školský rok 2018/2019 pre študentov školy začal v obnovenej budove,“ prezradil architekt Ján Lešinský. 

Návštevníci seminára sa tiež dozvedeli viac informácií k národnému projektu Zelená domácnostiam, k aktuálnej európskej legislatíve v oblasti energetickej efektívnosti, k podpore opatrení zameraných na energetickú efektívnosť či k spôsobom, ako byť vo verejných budovách energeticky efektívny s minimálnymi nákladmi. Na otázku, ako môžu kvalitu vnútorného prostredia zlepšiť základné školy, odpovedal Ladislav Piršel zo Slovenskej rady pre zelené budovy. Ten predstavil vzorovú štúdiu obnovy budovy Základnej školy v Karlovej Vsi. Organizátorom seminára bola Slovenská inovačná a energetická agentúra. 

 

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2019
Rekonštrukcia administratívnej budovy na Trenčianskom hrade napreduje
Rekonštrukčné práce na dvoch významných projektoch na Trenčianskom hrade pokračujú podľa plánu. Podľa harmonogramu pokračujú aj práce na sprístupnení Južného opevnenia. Presvedčiť sa o tom prišiel osobne priamo na hrad v pondelok 18. marca 2019 aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.
viac
28.12.2020
Samospráva začala budovať denný stacionár
Denným stacionárom sa stane po rekonštrukcii časť budovy bývalej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorú samospráva začala v decembri obnovovať. Informoval o tom primátor Attila Agócs.
viac
03.02.2021
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve ukončili
Stavebné práce na obnove polikliniky v Detve sú ukončené. Uviedol to hovorca mesta Detva Milan Suja.
viac
17.01.2022
Detské ihriská v Trenčíne sú už bezpečnejšie
V Trenčíne na detských ihriskách zredukovali herné prvky. Mnohé nespĺňali bezpečnostné kritériá a viaceré z nich ani nebolo možné opraviť tak, aby spĺňali kritériá dnešnej legislatívy. Zároveň však pribudli nové prvky a aj celkom nové ihriská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %