Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.09.2019 12:30

Unikátna pamiatka, pôvodný mangeľ na konský pohon, sa dočkal obnovy


Reštaurovanie obrovského mangla. Zdroj: Horehronské múzeum


V Brezne Horehronské múzeum spravuje národnú kultúrnu pamiatku - mangeľ na konský pohon - technické zariadenie z prvej polovice 19. storočia, ktoré slúžilo na úpravu tkanín.


Kraj do obnovy tohto unikátneho zariadenia, ktoré je jediné svojho druhu na Slovensku, investuje takmer 40 tisíc eur. BANSKÁ BYSTRICA. Horehronské múzeum v Brezne, ktoré patrí pod Banskobystrický samosprávny kraj, obnovuje unikátnu pamiatku – mangeľ na konský pohon.

Mangeľ, ktorý slúžil na konečnú úpravu tkanín je súčasťou roľnícko – remeselníckej usadlosti v Brezne. Je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorej zápis do ÚZPF iniciovalo Horehronské múzeum v Brezne.

„Na prvý pohľad ničím zaujímavý objekt je reprezentantom uličnej zástavby, spôsobu bývania Brezňanov a zostal štruktúre a členení tak, ako ho využívala rodina, ktorá sa okrem hospodárenia sa venovala aj remeslu. Dom pochádza pravdepodobne z roku 1763 a dodnes sa v ňom zachovali pôvodné prvky, medziiným aj unikátna pamiatka, jediná svojho druhu nielen v našom regióne, ale na Slovensku,“ povedala Ivica Krištofová z Horehronského múzea. „V celom kraji máme veľa pamiatok, ktoré v prvom rade hovoria veľa o pôvodných tradíciách, o tom, ako naši predkovia žili, ako boli podnikaví a vynaliezaví. Veľmi rád som sa dozvedel históriu tohto unikátneho domu a verím, že rovnako ako mňa pritiahne aj návštevníkov nášho múzea,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.

Súčasťou objektu je mangľovňa s najväčšou „žehličkou“ na Slovensku – dreveným mangľom na konský pohon, používaným na konečnú úpravu tkanín. Výnimočným ho robí ani nie tak veľkosť (vaňa o rozmeroch 8 x 1 x 1 m naložená kamením váži cca 8 ton) ale skôr fakt, že stojí na pôvodnom mieste a dodnes sa zachovala jeho funkčnosť. Predpokladalo sa, že mangeľ postavili v 1. pol 19. storočia, dendrochronologický posudok upresnil vek dubového dreva použitého na výrobu valcovacej dosky na rok 1828. Všetky časti zariadenia sú zachované, posledné výmeny drevených prvkov a ozubených kolies realizoval v medzivojnovom období mangliar Vojtech Roštár, syn pôvodného majiteľa Jána Roštára, ktorý prevádzkoval v dome do roku 1920 aj modrotlačovú dielňu.

Na pamiatkovú obnovu zariadenia mangľa vyčlenil Banskobystrický samosprávny kraj 37 146 eur. Technické zariadenie z prvej polovice 19. storočia je vytvorené prevažne z dreva ihličnatých stromov (červený smrek, buk, jedľa, smrek) sčasti z kovu a kameňa. Truhla s trámovou konštrukciou má 14 metrov, samotný hnací mechanizmus 8 metrov. „Pri reštaurovaní bolo potrebné mangeľ rozobrať, očistiť drevené a kovové časti, vymeniť poškodené prvky a zakonzervovať zachované časti. táto technická pamiatka je jednou z mála, ktorá sa zachovala na pôvodnom mieste,“ vysvetlil reštaurátor Tibor Kováč.

Práce majú byť ukončené do konca októbra 2019.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2018
Horehronské múzeum otvorilo tradičnú predajnú vianočnú výstavu
Niekoľkoročná tradícia vianočných výstav v Horehronskom múzeu v Brezne pokračuje aj tento rok usporiadaním predajnej výstavy Čaro a krása Vianoc.
viac
27.08.2020
Horehronské múzeum otvorí v piatok výstavu 90 rokov slovenského hokeja
Horehronské múzeum v Brezne si od 28. augusta do 18. októbra bude prostredníctvom výstavy pripomínať 90 rokov slovenského hokeja, ktorú pripravilo so Slovenským olympijským a športovým výborom a jeho múzeom.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
17.10.2023
Horehronské múzeum v Brezne otvára podujatie na tému tajuplných bytostí
Horehronské múzeum v Brezne otvára zimný cyklus podujatia, ktoré spája zážitok a odborný výklad na tému tajuplných bytostí. Expozíciu tvoria postavy v životnej veľkosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %