Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.01.2020 05:05

Unikátny park v Lednických Rovniach obec zrevitalizuje pomocou Nórskych fondov


Ilustračná snímka, zdroj: slovakia.travel


Obec Lednické Rovne chce zrekonštruovať unikátny historický park. Využiť na to chce financie Nórskych fondov, obec požiadala o maximálne možnú sumu – milión eur.


Ako informovala Eva Kucejová z Obecného úradu v Lednických Rovniach, z Nórskych fondov by mala byť po dohode s pamiatkovým úradom revitalizovaná zeleň v dolnej lužnej časti parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou.       

„Pôjde o nevyhnutné výruby odumretých a prestarnutých drevín, výsadbu nových drevín, obnovu chodníkov a vybudovanie nového roštového chodníka v dolnej lužnej časti parku. Súčasťou žiadosti je aj umiestnenie výtvarno-umeleckých sklárskych diel v dolnej časti parku. Tie by mali byť umiestnené v priestore bývalej jazdeckej lúky a vzniknú v rámci sympózia v septembri tohto roku,“ priblížila Kucejová s tým, že na sympóziu budú tvoriť umelci z celého sveta.       

Ako dodala, po vyrúbaní a odstránení chorých a starých stromov vysadia v dolnej časti parku 120 pôvodných domácich drevín, najmä javory, buky, duby, lipy. Ich výška pri výsadbe bude viac ako dva metre. S revitalizáciou by sa malo začať už v polovici tohto roku, celý projekt je naplánovaný až do roku 2023, kedy vyvrcholí sériou kultúrnych a spoločenských podujatí v samotnom parku.  

„Revitalizácia parku pomocou Nórskych fondov sa netýka rekonštrukcie objektov, ktoré sú súčasťou parku – mauzólea, chrámu bohyne Minervy a kostolnej veže. V rámci budovania a obnovy chodníkov chceme ukladať kabeláž pre osvetlenie a kamerový systém v parku. Investícia vo výške asi 100.000 eur pôjde z obecného rozpočtu,“ doplnila Kucejová.       

Historický park v Lednických Rovniach vytvoril koncom 18. storočia vtedajší majiteľ Lednického panstva gróf Aspremont Linden, ktorý ako milovník cudzokrajných rastlín pestoval vo vtedajšom oranžériu a skleníku viac ako 2000 druhov cudzokrajných rastlín.       

Podľa Márie Ružôňovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne je park v Lednických Rovniach národnou kultúrnou pamiatkou. Je súčasťou 19,5-hektárového areálu, ktorého súčasťou je kaštieľ a park so svojimi architektonickými prvkami – mauzóleom rodiny Schreiberovcov (zakladateľ sklární – pozn. TASR), pozostatkami starého cintorína, chrámom bohyne Minervy, šibenicou, studničkou a inými drobnými architektonickými prvkami.       

„Park v Lednických Rovniach patrí medzi najvýznamnejšie na Slovensku a svojou rozlohou 19,5 hektára sa radí medzi najväčšie na Slovensku a možno aj v Európe. Unikátny je v tom, že si zachoval svoju autenticitu a pôvodnú rozlohu so všetkými prvkami, ktoré tam boli pôvodne vystavané. Z parku sa nikdy neukrajovalo pre výstavbu napríklad rodinných domov či bytoviek, ale zachoval si svoju rozlohu z obdobia, kedy vznikol,“ zdôraznila Ružôňová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2017
Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy
Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území.
viac
30.12.2017
Park pred úradom práce v Prievidzi zrevitalizujú za asi 200 000 eur
Park pred úradom práce v Prievidzi sa budúci rok dočká obnovy. Na revitalizáciu priestranstva so zeleňou, súsoším sv. Cyrila a Metoda či fontánou vyčlenila samospráva Prievidze financie v budúcoročnom rozpočte.
viac
30.01.2019
Dejiny Spojenej školy v Púchove začne písať spoločná výstava
Prvý spoločný projekt Strednej odbornej školy (SOŠ) Púchov a SOŠ sklárskej Lednické Rovne predstaví širokej verejnosti študentské práce žiakov z odborov styling a marketing i umelecké diela významných absolventov sklárskej školy.
viac
17.02.2020
Mesto Zlaté Moravce získalo dotáciu na revitalizáciu Parku Janka Kráľa
Mesto zrevitalizuje Park Jána Kráľa v centre mesta. Z celkových výdavkov projektu vo výške takmer 50 000 eur pokryje 40 000 eur dotácia na podporu regionálneho rozvoja Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Zvyšnú sumu uhradí mesto v rámci povinného spolufinancovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %