Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.03.2021 12:35

Upozornenie ÚVO


Ilustračná snímka.


ÚVO upozorňuje verejných nákupcov, aby nákupy počas pandémie plánovali a nezadávali ich len napriamo.


Úrad pre verejné obstarávanie vydal upozornenie, aby vyhlasovatelia súťaží narábali s verejnými peniazmi hospodárne, čo má zaistiť čestná a otvorená hospodárska súťaž aj v mimoriadnom období, ktoré spôsobilo ochorenie COVID-19. Vzhľadom na to, že Slovensko čelí pandémii už rok, niektoré úkony súvisiace s nakupovaním za verejné peniaze je možné plánovať a zaistiť systematickosť práce s dodávateľmi.

„Zadávanie zákaziek napriamo, teda tzv. priame rokovacie konanie má byť krajným riešením vzniknutej mimoriadnej situácie. Rok od zistenia prvého prípadu nákazy ochorením COVID-19 na Slovensku, by zadávanie zákaziek napriamo nemalo byť bežnou praktikou verejných obstarávateľov a obstarávateľov, bežnou praktikou má byť plánovanie a predvídanie ďalších nákupov za verejné peniaze. Neupozorňujeme na to len my, úrad, ale aj Európska komisia, ktorá sa odvoláva aj na rozhodovaciu prax Súdneho dvora EÚ,” vysvetľuje podpredseda úradu Jaroslav Lexa.

Úrad tiež zdôrazňuje, že verejné nákupy sú hradené z verejných zdrojov a má z nich profitovať čo najširšia časť spoločnosti, teda z verejných peňazí je možné zmierňovať aj negatívny dopad pandémie na podnikateľský sektor. „Štát na každej svojej úrovni musí dbať o to, aby sa aj v tomto ťažkom období podporovalo konkurenčné prostredie, aby sa nestrácala dôvera hospodárskych subjektov vo verejné nákupy. Musíme sa vyvarovať toho, aby nevznikal príliš úzky okruh dodávateľov, ktorí by následne mohli využiť obchodné praktiky vo svoj prospech,” hovorí Jaroslav Lexa.   

Link na upozornenie k použitiu PRK nájdete TU.

Ďalšie informácie TU.

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
01.03.2021
Ako nakupovať ekologické čistiace prostriedky?
V nadväznosti na Vládou SR schválený dokument - Metodika pre produktovú skupinu zelené verejné obstarávanie na čistiace prostriedky a upratovacie služby zo dňa 10. 2. 2021 Úrad pre verejné obstarávanie pripravil metodickú príručku s názvom "Ako nakupovať ekologické čistiace prostriedky?".
viac
09.06.2021
Zodpovedné VO vedie rozhovory s odborníkmi
Počnúc aprílom 2020 bol spustený na Úrade pre verejné obstarávanie projekt s názvom „Zodpovedné verejné obstarávanie“.
viac
09.08.2021
ÚVO: Situáciou v stavebníctve sa zaoberáme už niekoľko týždňov
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %