Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.02.2023 03:10

Úprava odpadov pred skládkovaním: informácia pre samosprávy


Ilustračná snímka


Ministerstvo životného prostredia SR spracovalo materiál „Úprava odpadov pred skládkovaním: informácia pre samosprávy“.


 Podľa § 6 ods. 5 písm. a) vyhlášky MŽP SR č. 382/2018 Z. z. o skládkovaní odpadov a uskladnení odpadovej ortuti v znení neskorších predpisov na skládke odpadov na odpad, ktorý nie je nebezpečný, možno skládkovať výstup z úpravy zmesového odpadu, ktorý spĺňa parameter biologickej stability podľa prílohy č. 3a tabuľky č. 1. Toto ustanovenie prakticky znamená, že na skládku odpadov od 1.1.2024 nebude možné priamo uložiť zmesový komunálny odpad bez toho, aby neprešiel úpravou.

Ministerstvo životného prostredia SR spracovalo materiál ,,Úprava odpadov pred skládkovaním:  informácia pre samosprávy“, ktorý obsahuje mapu zariadení na úpravu zmesového odpadu - aktívne prevádzky a o informácie o laboratóriách, ktoré zabezpečujú stanovenie parametrov biologickej stability. 

Materiál „Úprava odpadov pred skládkovaním: informácia pre samosprávy“ nájdete TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
17.06.2022
Ako je Slovensko pripravené na prijatie sprísnených podmienok skládkovania?
Dve otázky položil server www.odpady-portal.sk, špecializujúci sa na problematiku s odpadmi, či bude Slovensko pripravené od januára budúceho roka akceptovať sprísnené európske požiadavky týkajúce sa skládkovania odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %