Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.12.2018 08:55

Úsilie dobrovoľníkov na Katarínke vynieslo cenu Fénix – Pamiatka roka


Veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej


Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka.


Zástupcovia združenia a ich odborní spolupracovníci si v závere uplynulého týždňa prevzali z rúk ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej ocenenie, zároveň sa stali víťazmi hlasovania o Najkrajšiu obnovenú pamiatku roka, organizovanú SPP a Nadáciou SPP.       

Obnova veže bola realizovaná v rokoch 2010 až 2017. Podieľali sa na nej stovky dobrovoľníkov z celého Slovenska bez nároku na finančnú odmenu a čisto tradičnými technikami, ktoré používali naši predkovia pri jej stavbe v rokoch 1700 – 1714. Veža je od roku 2017 sprístupnená počas letnej sezóny pre verejnosť v sprievode vyškolených sprievodcov a umožňuje výhľad z výšky 30 metrov na okolité lesy a vrchy Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Trnavu, či netradičný pohľad na ruiny kostola a kláštora. Informoval o tom člen organizačného tímu projektu Katarínka Ľubomír Blišák.       

"Náš projekt je príkladom dobrej spolupráce dobrovoľníkov a odborníkov. Obnovu  sme robili pod dohľadom pamiatkarky Jaroslavy Žuffovej, statika Vladimíra Kohúta, archeologičky Ivany Kvetánovej a Michala Slivku, a aj s tesárom Miroslavom Čárskym a Michalom Hrčkom z firmy Obnova," uviedol Blišák. Pre obec Dechtice ide už o druhé ocenenie pamiatky v jej katastri, keď v roku 2015 získala cenu Fénix za obnovu rotundy - Kostola všetkých svätých v Dechticiach, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia.       

Rok 2018 sa nesie v duchu osláv 400. výročia založenia kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej grófom Krištofom Erdödym a jeho manželkou Barborou Thurzovou. Verejné oslavy pre širokú verejnosť sa konali v lete 5. júla počas Dňa otvorených dverí na Katarínke. Ďalšia časť osláv sa konala 17. novembra v historickom kaštieli v Chtelnici, kde Erdödyovci žili a kde aj vydali zakladaciu listinu kláštora. Súčasťou bola odborná konferencia, ktorá zhrnula výsledky výskumov a prác za 24 rokov realizácie projektu. Zaujali napr. výsledky archeologického, umelecko-historického, geofyzikálneho alebo antropologického výskumu.       

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V roku 2018 vstúpil projekt do 24. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci venovali záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke organizuje Občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Od založenia projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo takmer 1700 dobrovoľníkov. Zrekonštruovaná vyhliadková veža bude verejnosti sprístupnená opäť na jar 2019 a v letnej sezóne bude k dispozícii v pravidelnom režime. Zakladacia zmluva, ktorou sa začala výstavba Kostola a kláštora sv. Kataríny, bola vydaná grófom Kryštofom Erdödym v Chtelnici, dňa 21. decembra roku 1618.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2020
Záchranné práce na Katarínke nezastavil ani koronavírus
Historické ruiny Kostola sv. Kataríny Alexandrijskej, ktoré sa nachádzajú severne od Trnavy pri obci Dechtice, zachraňovali dobrovoľníci aj tento rok. Projekt Katarínka sa aj napriek pandémii koronavírusu otvoril pre ďalších dobrovoľníkov.
viac
25.04.2022
Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.
viac
10.05.2023
Kultúrna pamiatka roka spoznala svojich víťazov
Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 16. ročníka súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne, Meštiansky dom číslo 12 na Námestí SNP v Banskej Bystrici a mestská veža v Brezne.
viac
19.03.2024
Benediktínsky kláštor sa uchádza o cenu za najkrajšiu obnovenú pamiatku
Biskupstvo Nitra sa uchádza o ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku. Do súťaže bol nominovaný obnovený komplex starobylého benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku, informovalo biskupstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %