Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.10.2023 10:50

Uskutočnilo sa prvé rokovanie odbornej Sekcie dopravy a výstavby Rady ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska - logo


V utorok 10. septembra sa v priestoroch Kancelárie ZMOS uskutočnilo prvé zasadnutie Sekcie dopravy a výstavby pod vedením predsedu sekcie Petru Vajdu, starostu obce Nededza. Sekcia sa venovala prioritám združenia i aktuálnym témam.


Zasadnutie sekcie sa uskutočnilo za účasti 14 delegovaných zástupcov členských miest a obcí pod vedením predsedu sekcie Petra Vajdu, starostu obce Nededza. Po schválení rokovacieho poriadku a harmonogramu zasadnutí si sekcia zvolila podpredsedníčku sekcie, ktorou sa jednohlasne stala Dáša Vojsovičová, primátorka mesta Svit.

Najdôležitejším bodom rokovania bolo rozpracovanie záverov a priorít 34. snemu ZMOS doplnených o priority 35. mimoriadneho snemu ZMOS. Na základe prijatých záverov sa sekcia bude venovať témam spadajúcim do obsahu činností Sekcie dopravy a výstavby.  

Následne si sekcia zadefinovala náplň činnosti a stanovila priority sekcie, ktoré vychádzajú z nevyhnutnej potreby odstrániť problémy súvisiace s pozemkami pre ďalší rozvoj územia. Ukazuje sa, že presun pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu v katastroch miest a obcí na samosprávu a naštartovanie komplexných pozemkových úprav pomôžu samosprávam a ich obyvateľom. 

Po kreovaní novej vlády SR sekcia Rade ZMOS navrhne iniciovať rokovania s vedením Slovenského pozemkového fondu za účelom vysporiadania pozemkov slúžiacich verejnoprospešným účelom, ktoré sú vo vlastníctve štátu (v správe SPF, ŽSR, Štátne lesy, Slovenské meliorácie,etc.).  Sekcia považuje za dôležité, aby sa v procese realizácie projektov  pozemkových úprav pokračovalo a na ich realizáciu boli z rozpočtu štátu vyčlenené dostatočné finančné prostriedky. Bude trvať na tom, aby táto požiadavka bola zapracovaná do programového vyhlásenia novej vlády.  

Financovanie preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebných úradov považujú členovia sekcie stále za poddimenzované. Zároveň je dôležité, aby sa dostala do praxe priorita ZMOS, ktorou je zastavenie účinnosti novej stavebnej legislatívy minimálne do roku 2026 a do tohto obdobia požadovať jej komplexné a zásadné prepracovanie, a to z dôvodu mimoriadne veľkých hrozieb v aplikačnej praxi ako i problémov v celej šírke výkonu agendy, vrátane úplného kolapsu systému územného plánovania, povoľovania stavieb, ochrany verejného záujmu a ohrozenia čerpania eurofondov v súvislosti s prijatím nového stavebného zákona, s účinnosťou od 1. apríla 2024. Táto priorita ZMOS bola jasne deklarovaná v memorandách o spolupráci s politickými subjektami, ktoré ZMOS podpísalo pred predčasnými parlamentnými voľbami.

Udržiavanie čistoty v obci patrí do jednej z povinností miest a obcí a je daná zákonom. V našich mestách a obciach sa nachádzajú mosty, cesty, priekopy, priepusty, zvodidlá, zábradlia, ktorých správcom je Slovenská správa ciest, pričom starostlivosť o ne ako i ich údržba, je nepostačujúca, v niektorých úsekoch žiadna, čo narúša celkový dojem obce ale i samotnú bezpečnosť v obci. Aj tejto problematike sa sekcia v priebehu svojej ďalšej činnosti bude venovať.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2019
Prvé zasadnutie Rady ZMOS
Štrbské Pleso – 6. marca 2019 – V poradí prvé rokovanie Rady Združenia miest a obcí Slovenska sa uskutočnilo v utorok 5. marca 2019 so začiatkom o 10. hod.
viac
03.11.2021
Sekcia medzinárodných vzťahov s bohatým programom
Predseda sekcie medzinárodných vzťahov Rady ZMOS a starosta košickej mestskej časti Juh Jaroslav Hlinka zvolal rokovanie tejto sekcie k mimoriadne bohatému programu.
viac
21.01.2023
Sekcia energetiky hlavne o cenách energií
V priestoroch kancelárie ZMOS sa 19. januára uskutočnilo zasadnutie Sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS. Predmetom rokovania sekcie bolo mnoho závažných tém, ktoré v súčasnom období v samosprávach rezonujú.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %