Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
25.03.2024 10:00

Úsmev ako dar upozorňuje na ohrozenie rodín chudobou, vyzýva na filantropiu


Vľavo Radoslav Dráb zo Spoločnosti Úsmev ako dar. Foto: TASR/František Iván


Mnoho rodín na Slovensku bojuje s finančnými problémami. Úsmev ako dar upozorňuje, že chudobou je ohrozených až 30 percent rodín. Na štvrtkovom (21. 3.) treťom ročníku 1. Darcovskej konferencie organizácia spolu s partnermi vyzvali verejnosť, aby sa zapojila do pomoci pre tých najzraniteľnejších.


"Mnoho rodín bojuje s finančnými problémami a predsudkami. Je to pre nich veľmi ťažké a vyčerpávajúce, pretože dnes rodina nerieši len otázku bývania, ale má omnoho viac starostí, ktoré sa postupne nabaľujú a ktoré potom nedokáže sama uniesť. Preto vnímame ako veľmi dôležitú prácu nášho multidisciplinárneho odborného tímu, ktorý pracuje s rodinou a sprevádza ju," povedal výkonný riaditeľ organizácie Úsmev ako dar Štefan Adamjak.         

Organizácia dostáva denne niekoľko desiatok žiadostí o pomoc od rodín v núdzi, ktorým hrozí, že prídu o strechu nad hlavou. Za veľkú hrozbu považuje vyňatie detí z rodín, ktoré následne prejdú pod ústavnú starostlivosť štátu. Poznamenala, že viac ako polovica detí žijúcich v centrách pre deti a rodiny by sa mohla vrátiť domov, ak by sa s ich rodinami systematicky pracovalo.         

Z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že umiestnenie jedného dieťaťa mimo vlastnej rodiny stojí štát 24.852 eur ročne. Úsmev ako dar tiež upozornil, že mladí dospelí sú počas pobytu a pri odchode zo zariadení ponechaní na pomáhajúce organizácie a donorov. Priblížil, že vďaka pomoci partnerov pripravili vlani pre deti a mladých dospelých takmer 500 vzdelávacích a 750 voľnočasových, rozdali viac ako 1100 štipendií pre stredoškolákov a vysokoškolákov z Centier pre deti a rodinu a sociálne slabých rodín. Organizácia aktuálne zamestnáva aj 22 bývalých "domovákov".         

Zlú ekonomickú situáciu a následnú stratu bývania vidí organizácia ako najčastejší dôvod toho, prečo sa deti ocitajú v centrách pre deti a rodiny. Kľúčovú úlohu v zabezpečení bývania by mala podľa nej zohrávať aj samospráva. Slovensko je podľa riaditeľa sekcie sociálnych vecí hlavného mesta Bratislava Sergeja Káru krajina s najmenším počtom dostupného sociálneho nájomného bývania v Európskej únii. Pripomenul však, že Bratislava má vo Fonde nájomného bývania k dispozícii 900 bytov a od jesene bude mať nový systém prideľovania bytov, primárne zameraný na zraniteľných ľudí.         

Úsmev ako dar je najrozsiahlejším poskytovateľom pobytových sociálnych služieb so sprevádzaním pre rodinu a deti na Slovensku, prvé sociálne nájomné bývanie na Slovensku spustil v roku 2012. Avizoval, že v apríli uvedie do prevádzky ďalšie tri byty v bratislavskej Petržalke.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2019
Dlhšie čakacie doby počas prezidentských volieb v Petržalke
Ministerstvo vnútra SR upozorňuje voličov v Bratislave na možné dlhšie čakacie doby počas prezidentských volieb v Petržalke
viac
07.05.2019
Úsmev ako dar pozýva na bežecké podujatie
Organizácia Úsmev ako dar vytvorila desaťčlenný tím, ktorý pobeží na podujatí The Run Slovakia trasu dlhú 243 kilometrov z Tepličky do Bratislavy. Bežci majú stále možnosť sa registrovať, beh sa uskutoční 14. až 16. júna.
viac
21.12.2019
Výťažok z Anjelskej kapustnice poputuje organizácii Úsmev ako dar
V rámci Košických rozprávkových Vianoc v sobotu počas dňa varili v 1000-litrovom kotle na Hlavnej ulici kapustnicu. Výťažok z 8. ročníka charitatívneho podujatia Anjelská kapustnica poputuje organizácii Úsmev ako dar.
viac
02.02.2021
ZMOS apeluje na čerpanie eurofondov z IROP-u
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že rok neboli zverejnené výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré mali pomôcť s materskými školami, sociálnymi zariadeniami, aj pri vodovodoch, kanalizáciách a zelenej infraštruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %