Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.07.2018 07:00

Úspech začína informáciami


Ilustračná koláž


Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska zameraného na cezhraničný potenciál vyplýva, že takmer 50 % samospráv má len čiastočné informácie o finančných mechanizmoch podporujúcich cezhraničnú spoluprácu. A pritom by uvítali viac informácií.


Z odpovedí starostov a primátorov z prihraničných okresov tiež vyplýva, že 16 % nemá informácie o dostupných finančných nástrojoch, 12 % disponuje dostatočnými informáciami a 22 % má čiastočné informácie, ale považuje ich za postačujúce. Celkovo 55,6 % štatutárov miest a obcí uviedlo, že informácie si vyhľadávajú sami a 15,2 % našich prihraničných samospráv získava informácie o možnostiach podpory od samospráv v susedných štátoch. Rovnaké percento uviedlo, že informácie nevyhľadáva a 14,1 % sa nevedelo vyjadriť. V prípade programu cezhraničnej spolupráce Interreg (Slovenská republika - Česká republika, Slovakia - Austria, Poľsko - Slovensko, Slovenská republika – Maďarsko, Maďarsko – Slovensko - Rumunsko – Ukrajina) uviedlo 25,3 % samospráv, že program poznajú a zapojili sa doň. Program pozná, ale nezapojilo sa do jeho výziev 31,6 % samospráv a 43,2 % konštatovalo, že Interreg nepozná. Informáciami o grantoch EHP a Nórska, vyšehradských grantoch, programe Európa pre občanov a Erazmus+ disponujú samosprávy na škále od 14,7 % po 21,8 %. Z týchto informácií vyplýva, že pre väčšiu podporu cezhraničnej spolupráce je potrebná aktívnejšia a hlavne cielená komunikácia so samosprávami, od ktorej môžeme očakávať následný nárast nielen podporených projektov, ale aj cezhraničných aktivít. Zároveň sa ako dôležitá ukazuje potreba prezentácie príkladov dobrej prax zo zrealizovaných cezhraničných projektov, ktoré môžu byť vhodnou inšpiráciou pre ďalšie samosprávy. Prieskum bol realizovaný od 11. júna do 6. júla 2018 na reprezentatívnej vzorke 382 samospráv z prihraničných okresov. Jeho výsledky budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Michal Kaliňák hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2018
ZMOS skúma cezhraničný potenciál samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska otvára ďalší prieskum, v ktorom sa sústredí na cezhraničný potenciál samospráv. Na Slovensku žije takmer 2, 2 milióna obyvateľov v mestách a obciach v prihraničí.
viac
28.06.2018
Samosprávy potrebujú viac informácií o agende SMART
Združenie miest a obcí Slovenska na prelome mája a júna zrealizovalo prieskum, ktorý sa venoval agende SMART. Získané dáta ukazujú, že táto agenda je perspektívna, avšak samosprávy o nej nedisponujú dostatočnými informáciami.
viac
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
09.02.2021
ZMOS: Máme cezhraničný potenciál. Poďme ho rozvíjať
Združenie miest a obcí Slovenska doručilo Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky tri zásadné pripomienky k návrhu dokumentu Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %