Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
03.10.2022 11:40

Úsporu energií majú kraju priniesť okamžité aj dlhodobé opatrenia


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pristúpil k plneniu desiatich okamžitých opatrení, ktorými chce znížiť energetickú náročnosť úradu a svojich organizácií s cieľom ušetriť 15 percent nákladov na energie.


Ako konštatoval riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý, patrí k nim zníženie teploty vykurovania o jeden až dva stupne, skrátenie času kúrenia naplno a predĺženie času temperovania, rovnako vypnutie vonkajšieho nočného osvetlenia budovy úradu, zníženie počtu hodín, počas ktorých sa na úrade svieti, ako aj vypínanie počítačov namiesto stand-by režimu, tlačiarní a prístrojov na ohrev a chladenie vody mimo pracovného času a cez víkendy. Ušetriť náklady na energie má aj modernizácia osvetlenia a výmena žiaroviek za úsporné a inštalácia pohybových senzorov na vybraných miestach, kde sa často svieti, ale pohyb ľudí nie je tak frekventovaný.

Dlhodobé riešenia kraja, ktoré majú viesť k výraznejším úsporám energie, sú v rôznom stupni rozpracovania. "Ide o zvýšenie energetickej sebestačnosti inštalovaním fotovoltických a fototermických panelov na strechách objektov vo vlastníctve kraja. Pripravujeme tiež projekt Energetický manažment BBSK a chceme zmeniť palivovú základňu, kde sa od našich kotolní budeme prikláňať skôr k napájaniu na centrálne zdroje tepla," reagoval Hollý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
V obciach Muránska Zdychava a Muránska Huta platí mimoriadna situácia
Prívalové dažde, ktoré sa oblasťou Muránskej planiny prehnali v nedeľu podvečer, spôsobili značné škody na cestných komunikáciách. Úplne neprejazdná je cesta II/531 medzi Muráňom a Muránskou Hutou, cesta III/2845 do obce Muránska Zdychava je prejazdná len v jednom pruhu.
viac
06.10.2020
V oranžovej fáze sú štyri školy v BBSK
Štyri stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa aktuálne k 5. 10. nachádzajú v oranžovej fáze semaforu.
viac
25.02.2022
R. Sobota šetrí náklady na energie, svietiť bude len každé druhé svetlo
Samospráva Rimavskej Soboty pristúpila pre nárast cien plynu a elektrickej energie k viacerým úsporným opatreniam.
viac
07.09.2022
Len vládne balíčky budú mať dosah na rozpočet viac než 32 miliónov eur
Len tzv. rodinný balíček ukrojí z predpokladaných daňových príjmov v rozpočte Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v tomto roku sumu viac než tri milióny eur a v budúcom ďalších 18 miliónov eur. Konštatoval to v utorok riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %