Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.11.2021 03:25

Uviedli do života Produkt Liptova


Snímka zdroj: (OOCR REGION LIPTOV).


Miestne produkty, ktoré reprezentujú tradície, ľudí, kultúrne a prírodné dedičstvo a tým dotvárajú zážitok návštevníka Liptova sa od 25. novembra 2021 môžu hlásiť do prvej výzvy na zasielanie žiadostí na získanie značky Produkt Liptova.


Zároveň v tento deň predstavili logo aj spečatili spoluprácu na rozvoji značky dve miestne akčné skupiny, Klaster Liptov aj Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV, ktorá projekt aj koordinuje.

Mnohé regióny sa pýšia tým, že ponúkajú svojim návštevníkom tradičné výrobky so značkou regiónu. Aj Liptov má mnohé známe produkty, avšak až teraz prišlo k tomu, že sa jednotlivé produkty, výrobky, plodiny s pôvodom v regióne Liptov môžu uchádzať o značku kvality pod názvom Produkt Liptova.

„Produkt Liptova  je naša regionálna značka kvality, ktorú budeme používať na poľnohospodárske produkty a potravinárske výrobky, remeselné a iné spotrebné výrobky s pôvodom z našom regióne. Produkty a ich producenti musia splniť presne špecifikované kritériá pre udeľovanie značky. Značkou budeme certifikovať kvalitných regionálnych producentov a cez naše komunikačné kanály poskytovať aj propagáciu,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Produkt Liptova je zárukou kvality výrobkov prihliadajúc na ich lokálnosť, udržateľnosť a lásku k tradíciám a prírodnému bohatstvu Liptova. „Som nesmierne hrdý na to, že sa nám podarilo spojiť aj s miestnymi akčnými skupinami a že idea regionálnej značky sa podarila pretaviť do spoločného výsledku. Verím, že sa nám podarilo rozbehnúť dlhodobý projekt, ktorý napomôže regiónu aj našim producentom,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Nová značka vznikla ako spoločný projekt Miestnej akčnej skupiny (MAS) Horný Liptov, Občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov, združenia cestovného ruchu Klaster Liptov a Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

„Podnikatelia to v tejto dobe nemajú ľahké. Aj takto chceme pomôcť v ťažkých časoch našim lokálnym výrobcom presadiť sa, aj uchovať tradície. Produkt Liptova bude podporovať výnimočné výrobky, poctivo vyrobené tu na Liptove,“ povedal predseda Občianskeho združenia Partnerstvo pre MAS Dolný Liptov Rastislav Horvát.

Logo Produkt Liptova je vizuálne prepojené so značkou destinácie. Reprezentuje produkt s pôvodom v regióne Liptov. Logo ukazuje tunajšie hory aj vodu, ktoré sú pre región na severe Slovenska typické – bližšie je predstavené aj vo videu TU. Základné informácie o projekte aj výzve sú dostupné na regionálnej stránke aj na webe značky www.produktliptova.sk. „Zostáva mesiac do Vianoc, my sme si darček v podobe naštartovania projektu rozbalili dnes a týmto aj pozývame producentov, aby sa zapojili do historicky prvej výzvy a oficiálne požiadali o udelenie značky Produkt Liptova. Podrobnejšie informácie ako na to nájdu záujemcovia na tomto linku. Termín na prihlasovania je otvorený do 10. januára 2022,“ uzavrela predsedníčka združenia Miestna akčná skupina Horný Liptov Marcela Herichová.

Značka je primárne určená výrobcom tradičných alebo regionálne vyrobených potravín a predmetov, remeselníkom a pestovateľom plodín. Značku pokrstili bylinkami z Liptova.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV financuje Produkt Liptova v roku 2021 aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 7 000,- eur.

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR REGION LIPTOV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Liptov a Tatry chcú zabojovať o spustenie lyžiarskej sezóny
Turistické regióny Liptov a Vysoké Tatry chcú napriek aktuálnej epidemickej situácii zabojovať o spustenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Hovoria o návrate k pravej podstate lyžovania ako prírodného športu.
viac
16.04.2021
Uchádzačom o značku kvality ostáva mesiac na podanie žiadosti
Oblastná organizácia cestovného ruchu – Región Horehronie, ktorá je koordinátorom regionálnej značky na Horehroní, spustila v marci v poradí už 3. výzvu k predkladaniu žiadostí o udelenie práv na používanie značky kvality „Regionálny produkt HOREHRONIE“.
viac
18.08.2021
Liptov má zelenú
V zmysle nového covid automatu majú Liptáci zelenú. Znamená to monitoring, teda prevádzky cestovného ruchu nepocítili výraznejšiu zmenu ani obmedzenia.
viac
12.12.2022
Liptovskí lokálni výrobcovia môžu opäť získať značku Produkt Liptova
Liptovskí lokálni výrobcovia môžu do 10. januára podávať žiadosti na získanie značky Produkt Liptova. Druhú výzvu na podávanie žiadostí otvorila Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov, ktorá projekt koordinuje. Informovala o tom Katarína Šarafínová z OOCR Región Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %