Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.10.2019 02:15

Už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť celý areál hradu


Ľubovniansky hrad, snímka: CBS (zdroj: staralubovna.sk)


Na Ľubovnianskom hrade pokračujú v obnove aj počas jesene. Po tom, čo sa podarilo odstrániť havarijný stav prvého nádvoria, kam prichádzajú všetci návštevníci, príde na rad gotický palác.


Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík TASR potvrdil, že už o dva roky by chceli návštevníkom sprístupniť kompletne celý areál hradu.       

„To prvé nádvorie sa nám podarilo obnoviť z vlastných zdrojov a zo zdrojov nášho zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, vo výške 55.000 eur. Ten stav bol naozaj zlý, hrozilo že niektoré kamene sa zosunú na prístupovú cestu k hradu,“ objasnil Mikulík.       

Vďaka dotácii z Ministerstva kultúry SR vo výške 23.000 eur môžu zrekonštruovať aj umelecko-remeselné portály – kamenné ostenia a vypadnuté časti muriva najstaršej časti horného hradu z obdobia gotiky. „Spoločne s pamiatkarmi sme gotický palác postavený v 13. - 14. storočí vyhodnotili ako to najcennejšie, čo treba najviac zakonzervovať. Súčasťou prác je najmä výplň vypadnutých kaverien a reštaurovanie či doplnenie ostení z pieskovca,“ konkretizoval Mikulík. Zároveň dodal, že už pracujú aj na ďalšom projekte, peniaze by chceli získať aj na obnovu podzemných pivníc gotického paláca, ktoré sú podľa riaditeľa exkluzívne, keďže pochádzajú zo 14. storočia. Ak sa všetko podarí podľa plánov, o dva roky by ich chceli návštevníkom sprístupniť. Je to posledný objekt na hrade, ktorý doposiaľ nemohli turisti vidieť v rámci prehliadky. Keďže cez Starú Ľubovňu kedysi viedli významné obchodné cesty, vystaviť by tam chceli práve artefakty, s ktorými sa obchodovalo, ako napríklad soľ či víno.       

Aktuálne stále pracujú aj na obnove paláca Lubomirských, kde sú náklady na projekt vo výške 1,7 milióna eur. „Sme v druhej etape, ukončili sme už reštaurátorské a podlahové práce vo vnútri, tiež archeologický výskum, kde sa podarilo objaviť zaujímavé artefakty a práve sa pracuje na nádvorí, podzemných priestoroch paláca a podobne. Ak práce neprerušia nejaké silné mrazy alebo iné nepredvídateľné okolnosti, v máji na budúci rok by sme mali stavbu ukončiť a palác opäť sprístupniť verejnosti,“ upozornil Mikulík.       

Podľa neho je veľkým úspechom, že sa darí túto dominantu severného Spiša obnovovať a postupne sprístupňovať verejnosti. Kým v roku 2003 mohli turisti navštíviť len 40 percent areálu pamiatky, už o dva roky by mohli vidieť kompletne celý hrad.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
28.03.2022
Na Oravskom hrade sprístupnili doposiaľ ukryté podzemné chodby
Návštevníci Oravského hradu v Oravskom Podzámku budú môcť nahliadnuť do doposiaľ neprístupných priestorov. Ide o časť podzemných chodieb, tzv. kazematov. Informovala o tom Mária Jagnešáková, riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava, ktoré je správcom hradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %