Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.01.2020 11:55

Užitočné návody na správu športovísk


Letecká snímka Nižného Hrušova. Zdroj: niznyhrusov.sk


Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v podujatiach v regiónoch. Tentokrát sa sústredí na správu športovísk z hľadiska osvedčených príkladov a skúseností. Na podujatí nebudú chýbať skúsenosti zo zahraničia, poznatky odborníkov a potreby samospráv.


Mestá a obce sú najväčším správcom a prevádzkovateľom športových areálov azariadení. Ide o oblasť, ktorá súvisí so zabezpečovaním verejnoprospešných činnosti, ale aj s podporou športových aktivít organizovaných aj neformálnych skupín a jednotlivcov.

Podujatie je priestorom na predstavenie riešení, ktoré sa mimoriadne úspešne osvedčili v samosprávach a súvisia s využívaním technologických riešení, podporou medziobecnej spolupráce a zdieľaním. Teda hodnotami, ktoré sú vlastné agende smart. Na podujatí budú predstavené užitočné a v praxi overené odlišné prístupy samospráv k správe a prevádzke športovísk v pôsobnosti miestnej územnej samosprávy. Cieľmi podujatia je preto vstup do problematiky smart z hľadiska poslania a filozofie pre zabezpečovanie vybraných verejnoprospešných činností a predstavenie prínosu smart riešení v oblasti správy a prevádzky športovísk.

Súčasťou podujatia bude predstavenie správy futbalového ihriska riešením diaľkovo ovládanej závlahy v obci Nižný Hrušov, ktorú uvedie starosta obce Ján Fenčák. Michal Kaliňák, gestor národného projektu ZMOS, predstaví smart agendu z hľadiska verejnoprospešných činností a tiež inovatívny prístupu k správe športovísk, ktorý sa osvedčil v českej obci Tešany. Správu futbalového ihriska pre okolité obce a skúsenosti z poľskej gminy predstaví jej starosta Bogusław Kręcisz. Bezpečnosť obecných ihrísk, kontrola a evidencia vstupu bude témou Michala Haulika, experta v oblasti smart. Ďalší expert, Richard Čavojský predstaví komplexný smart prístup k ochrane športovísk.

Workshop je súčasťou podujatí zameraných na problematiku Smart ako nástroj modernizácie miestnej územnej samosprávy. Podujatie je organizované v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu. Workshop sa uskutoční 30. januára 2020 v priestoroch Domu kultúry v obci Nižný Hrušov, okres Vranov nad Topľou.

Autor: Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
V dňoch 26. a 27. novembra 2019 sa uskutočnilo siedme rokovanie Rady ZMOS
Zásadným bodom bolo prerokovanie stanoviska ZMOS k rozpočtu verejnej správy na roky 2020 – 2022, ktoré predložil výkonný podpredseda Jozef Turčány.
viac
22.01.2020
Správa športovísk – osvedčené príklady a skúsenosti
Združenie miest a obcí Slovenska vás pozýva na informačný workshop Smart ako nástroj modernizácie miestnej územnej samosprávy s tematickým podtitulom Správa športovísk – osvedčené príklady a skúsenosti.
viac
03.03.2020
ZMOS skúma financovanie komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska začalo v pondelok (2. 3.)s ďalším prieskumom. Sústredíme sa na postoje starostov a primátorov k financovaniu samospráv. Prieskumom kvantifikujeme postoje štatutárnych predstaviteľov samospráv k súčasnému financovaniu a tiež alternatívnym formám financovania komunálu.
viac
02.09.2020
Výzva na znižovanie dopadov pandémie a podpora zdravotnej starostlivosti
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlasuje Výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %