Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.06.2022 04:15

V arboréte otvorili náučný chodník


Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku.


Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku. Staré stĺpiky, na ktorých bolo označenie drevín, vymenili za nové. Označili 170 kusov drevín v severoamerickej, vo východoázijskej a v euroázijskej zóne.


„Na informačných tabuľkách je uvedený slovenský i vedecký názov dreviny i krajina pôvodu. Súčasťou je aj QR kód, ktorý je presmerovaný na databázu drevín na internetovej stránke arboréta. Na nej sa návštevník dozvie podrobnejší popis drevín, nájde viac informácií o spôsobe ich využitia. Pri niektorých máme aj fotogalériu,“ vysvetlila Monika Lachmannová, ktorá na Strednej odbornej škole lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie v Liptovskom Hrádku učí lesnícku dendrológiu a pestovanie okrasných drevín. Zároveň je autorizovaná krajinná architektka a projektantka.

Učitelia tejto strednej školy začali v roku 2020, keď boli školy zavreté, s napĺňaním databázy, v ktorej je množstvo informácií o drevinách v arboréte. Jeho majiteľom je Žilinský samosprávny kraj a správcom Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekreta Matejovie. 

Slávnostné otvorenie náučného chodníka sa uskutočnilo v piatok 3. júna 2022. Bolo súčasťou podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. O symbolické prestrihnutie pásky sa postaral riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej a drevárskej Jozefa Dekreta Matejovie Viliam Prukner, primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger a Ľuboš Berešík, riaditeľ odboru školstva a športu Úradu Žilinského samosprávneho kraja. Potom nasledovala komentovaná prehliadka náučného chodníka.

Hrádocké arborétum je najvyššie položené arborétum v Európe. Jeho nadmorská výška je 646 m.n.m. Patrí medzi najstaršie arboréta na Slovensku. Prvé založenie arboréta v blízkosti lesníckej školy sa datuje do roku 1796. Na súčasnom mieste sa začalo budovať od roku 1886. Po inventarizácií v roku 2019 sa v arboréte nachádzalo 746 rôznych taxónov drevín, čo ho radí medzi prvé štyri najväčšie arboréta na Slovensku. Ak berieme do úvahy počet taxónov na 1 hektár, je Hrádocké arborétum s počtom 106 taxónov na hektár jedinečné nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Uvádza sa to na stránke arboretum.slslhr.sk.

Autor: (Michal PAŠKA, liptovskyhradok.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2017
Novobanské Mestské lesy plánujú vybudovať arborétum
Na náučnom chodníku Zvonička chcú novobanské Mestské lesy vybudovať arborétum. Podľa konateľa spoločnosti Víťazoslava Chrappu bude mať arborétum nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť mesto.
viac
27.09.2019
V Liptovskom Hrádku otvorili športové komunitné centrum
Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) otvoril 12. septembra v areáli Základnej školy Hradná v Liptovskom Hrádku prvé Športové komunitné centrum na Slovensku.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
28.06.2021
V Centre zdravotnej starostlivosti je pacientom k dispozícii detský kútik
V Centre zdravotnej starostlivosti (bývalá poliklinika) v Liptovskom Hrádku je pacientom k dispozícii detský kútik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %