Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
22.11.2019 03:00

V areáli Novej Cvernovky vznikne nový verejný park


Nový park by mal vzniknúť na ploche približne 8 200 štvorcových metrov v časti areálu bývalej chemickej priemyslovky, dnes kreatívnom centre Nová Cvernovka.


V bratislavskom Novom Meste by mal pribudnúť nový verejný park. Vzniknúť má na ploche viac ako 8200 štvorcových metrov v areáli komplexu bývalej strednej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici.


 V súčasnosti je to kreatívne centrum Nová Cvernovka. Park bude verejne prístupný, s čím súvisí aj plánované odstránenie múru s oplotením oddeľujúcim areál od ulice. V pláne je tiež vybudovanie cyklotrasy.       

"V novej podobe parku vzniknú pobytové plochy, miesta pre dočasné aj trvalé umelecké inštalácie, terasa umožňujúca organizáciu kultúrnych podujatí. V zmysle adaptačných opatrení na klimatické zmeny pribudnú kosené a nekosené trávnaté plochy, záplavová lúka a zvýši sa množstvo stromov," približuje Nadácia Cvernovka.       

Na projekčné i realizačné práce v súvislosti s parkom by mohol prispieť verejný i súkromný sektor. "Sme pripravení naďalej sa aktívne podieľať na projekte premeny areálu na verejný park, taktiež aj na projekte vybudovania skateparku pre verejnosť a skate komunitu v zadnej časti areálu," poznamenal starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.       

Počas uplynulých dvoch rokov boli v parku zrealizované brigádnické a odborné práce, keď bol priestor vyčistený, stromy a kríky orezané, pokosené a vysadené nové trávniky. Pribudol tiež nový dočasný povrch chodníkov, náteru sa dočkalo chátrajúce oplotenie. Pribudli detské ihrisko, letná terasa a pódium kultúrneho priestoru, terasa cukrárne, verejná sauna, alebo dočasne umiestnený pavilón kognitívnych ilúzií Amesova izba. V susednej časti areálu sa rozrastá komunitná permakultúrna záhrada.       

Priestory niekoľkoposchodovej budovy bývalej školy, ktorá chátrala niekoľko rokov a bola prázdna, a susedného internátu má prenajaté Nadácia Cvernovka. Stavby boli postavené podľa projektu architekta Vladimíra Karfíka. História lokality je úzko spojená s priemyselným podnikom Dynamit Nobel, neskoršou Dimitrovkou, alebo Istrochemom. Neďaleké obytné štvrte Biely Kríž a Dimitrovka boli pôvodne vybudované hlavne pre zamestnancov továrne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Voľnočasový priestor a park Jama v Novom Meste je skolaudovaný
Voľnočasový priestor a zelený park pre šport, rekreáciu a oddych Jama s rozlohou 17 000 metrov štvorcových v bratislavskom Novom Meste je skolaudovaný.
viac
27.12.2018
Bratislavské Nové Mesto bude mať svoju prvú wifi zónu
Zóna s bezplatným pripojením na internet by mala vzniknúť v parku na Račianskom mýte. Mestská časť totiž v rámci projektu Európskej komisie WiFi4EU získala dotáciu 15.000 eur.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
23.03.2021
Nevyužívaný areál Palmy má podľa obyvateľov prejsť úplnou premenou
Nevyužívaný areál fabriky Palma na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste by mal prejsť komplexnou premenou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %