Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
29.06.2021 03:25

V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek


Ilustračná snímka: (tasr).


V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.


Bude to na ceste popri Hrone od Štadlerovho nábrežia – banskobystrického nákupného centra až po križovatku Námestie slobody – Cesta k Smrečine. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Ako dodala, projektom sa zvýši nielen bezpečnosť a komfort cestujúcich a chodcov, ale aj plynulosť cestnej premávky. „Cieľom je vybudovať najmodernejší systém inteligentného riadenia dopravy pomocou cestnej dopravnej signalizácie na piatich križovatkách na cestnom ťahu, ktorý patrí v Banskej Bystrici k najvyťaženejším. Súčasťou projektu bude prestavenie semaforov na jednotlivých úsekoch, ktoré zvýšia priepustnosť týchto križovatiek. Vďaka moderným technológiám budeme môcť získavať presné údaje o počtoch automobilov, cyklistov i peších a celkovej dopravnej situácii v meste,” uviedol primátor Ján Nosko.

Podľa hovorkyne v súčasnosti sú na existujúcich križovatkách použité tri typy starých stožiarov s návestidlami, ktoré sú väčšinou po dobe životnosti. „Riadenie dopravy je riešené radičmi, prepojenými zastaranou kabelážou, ktoré majú pevne definované signálne plány. K dispozícii nie je vyhodnocovanie štatistických dát, ani on-line prispôsobovanie riadenia dopravy,” zdôraznila.

V rámci projektu bude inštalovaných 45 bezdrôtových magneto-detektorov pre identifikáciu vozidiel, 18 kamier a jedna cestná meteostanica. Na každej križovatke bude vybudovaný kamerový systém. Celkové výdavky projektu sú podľa samosprávy odhadované na 981.000 eur, z toho získané eurofondy tvoria 743 000 eur.

Marhefková tiež pripomenula, že poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na projekt „Modernizácia cestnej dopravnej signalizácie križovatiek na ceste I/66 v Banskej Bystrici“ v minulom roku. Samospráva sa rozhodla uchádzať o NFP z dôvodu, že cestná dopravná signalizácia na vytypovaných križovatkách je spolu s kamerovým systémom zastaraná, nedostatočne koordinovaná, bez moderných informačných systémov. „Aj to prispieva k tvoreniu dopravných zápch,” ukončila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Banská Bystrica z eurofondov obnoví deväť zastávok hromadnej dopravy
Kompletnú rekonštrukciu a modernizáciu deviatich frekventovaných zastávok hromadnej dopravy zrealizuje v budúcom roku samospráva Banskej Bystrice.
viac
01.04.2021
Po vyše 40 rokoch sa začína s výstavbou nového mosta v časti Iliaš
Na schátralom moste v banskobystrickej mestskej časti Iliaš sa začínajú prípravné práce. Právoplatné stavebné povolenie a odovzdanie staveniska vysúťaženému zhotoviteľovi znamená, že po viac ako 40 rokoch sa začne s výstavbou nového mosta v tejto banskobystrickej časti.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
18.06.2021
Prekládka mosta v Iliaši si od piatka vyžiada úplnú výluku dopravy
Stavebné práce súvisiace s prekládkou pôvodného mosta ponad rieku Hron, ktorý spája mesto Banská Bystrica a jeho časť Iliaš, sa už začali.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %