Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.07.2017 12:07

V boji proti skládkovaniu pomôžu podľa analytikov vyššie poplatky


Väčšina komunálneho odpadu stále končí na skládkach.


Na Slovensku sa napriek rozsiahlej výstavbe infraštruktúry triedenia a zhodnocovania komunálny odpad recykluje málo. Väčšina preto končí na skládkach. Na zmenu situácie treba podľa vládnych analytikov využiť viaceré opatrenia.


Jedným z opatrení je zvýšenie poplatkov za skládkovanie. Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák potvrdil, že tieto poplatky porastú. Ako presne, zatiaľ nie je známe.      

"Medzi najefektívnejšie opatrenia patrí zvýšenie poplatkov za skládkovanie, povinné zavedenie množstvového zberu (pay-as-you-throw) a následne boj proti čiernym skládkam," píše sa v záverečnej správe z revízie výdavkov na životné prostredie. Spomínané opatrenia odporúčajú analytici doplniť informačnými kampaňami a vzdelávaním. Ministerstvo spustilo napríklad environmentálny vzdelávací projekt Triedim, triediš, triedime, ktorý má učiť deti separovať odpad.      

Analytici odhadujú, že vyššie poplatky za skládkovanie by mohli za prvý rok priniesť sedem miliónov eur, v treťom roku až 39 miliónov eur. V dlhodobom horizonte by však výnos postupne klesal pre zvyšovanie miery separácie. "Postupné zvyšovanie poplatkov by mohlo prispieť zníženiu skládkovania odpadov v prvom roku o 70 000 ton a v treťom roku až o 239 000 ton. V treťom roku by tak len benefity spôsobené nižším únikom metánu a CO2 mohli dosiahnuť 2,4 až 3,1 milióna eur. Skutočné benefity by boli po zahrnutí aj ostatných faktorov ako znečistenie pôd či podzemných vôd vyššie," konštatuje sa v správe.      

Revízia tiež odhalila značné rozdiely v nákladoch na uzatváranie skládok, ktoré si vyžiada zvyšovanie miery zhodnocovania odpadov, v niektorých okresoch sa odlišovali až sedemnásobne. Aplikovanie mediánu nákladov by podľa analytikov prinieslo teoretickú úsporu 17  miliónov eur. Na základe dostupných dát sa odhaduje, že firmy  prevádzkujúce skládky komunálnych odpadov majú v priemere vyčlenených 25 eur na uzavretie a monitoring jedného štvorcového metra plochy skládky.      

Revízia výdavkov na životné prostredie, ktorá je súčasťou vládneho projektu Hodnota za peniaze, riešila obdobie rokov 2010 až 2016, kedy výdavky na odpadové hospodárstvo dosiahli takmer 414 miliónov eur. Peniaze pochádzali najmä z eurofondov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %