Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.11.2023 05:00

V Bratislave otvorili prvé komunitné centrum pre ľudí s HIV


Ilustračné foto Foto: TASR/AP


V Bratislave otvorili prvé komunitné centrum pre ľudí s HIV. Jeho cieľom je nielen poskytovať podporu a pomoc ľuďom žijúcim s touto infekciou, ale aj šíriť osvetu a povedomie o HIV a iných sexuálne prenosných ochoreniach.


 TASR o tom informoval Ján Koller, riaditeľ občianskeho združenia HIV/AIDS Slovensko, ktoré stojí za vznikom centra.         

"HIV/AIDS nie je len zdravotný, ale aj sociálny a morálny problém, ktorý sa týka celej spoločnosti. Na Slovensku je to stále téma, o ktorej sa veľmi nehovorí, prípadne o nej nemá verejnosť dostatočné informácie. Aj z toho následne vyplýva pretrvávajúca stigmatizácia či odsudzovanie ľudí s HIV, ktorí sú vystavení mnohokrát predsudkom či opovrhovaniu," vysvetlil.         

Cieľom centra je proti stigmatizácii a diskriminácii bojovať. Podotkol, že je častá aj pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. "Nemôžeme zmeniť diagnózu HIV, ale môžeme zmeniť postoj k nej. Veríme, že každý má právo na rovnaké zaobchádzanie, ako aj prístup k zdravotnej starostlivosti, bez ohľadu na svoj HIV status," skonštatoval Koller.

Komunitné centrum má slúžiť ako bezpečné prostredie pre ľudí žijúcich s HIV na Slovensku. "Ponúkame pomoc, priestor na rozhovory či poradenstvo, ale tiež možnosť oddýchnuť si pri šálke kávy alebo čaju," priblížil riaditeľ. Otvorené je však aj pre ostatných. "Teda aj pre tých, ktorí by mohli prísť alebo prišli do kontaktu s touto problematikou a chcú sa o tejto téme dozvedieť viac. Rovnako je otvorené pre tých, ktorí by chceli v tejto oblasti pomôcť," doplnil.         

Je tiež podľa neho miestom pre organizovanie prednášok, workshopov a ďalších podujatí na zvyšovanie povedomia a informovanosti o tejto problematike, vrátane prevencie šírenia HIV a iných sexuálne prenosných ochorení. Dodal, že centrum pripravuje tiež komunitné podujatia neformálnejšieho charakteru.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2019
V centre Bratislavy sa začali vianočné trhy, tie mestské majú nový koncept
V centre Bratislavy zavládla vianočná atmosféra. Na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí sa totiž včera - piatok - začali vianočné trhy.
viac
24.11.2021
BVS otvorila v meste nové kontaktné centrum
Občania využívajúci služby Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) môžu od pondelka vybaviť potrebnú agendu v novom kontaktnom centre.
viac
16.09.2023
Komunitné multifunkčné centrum otvorí svoje brány pre verejnosť
Komunitné multifunkčné centrum (KOMUCE) v Banskej Bystrici otvorí svoje brány pre verejnosť. Určené to je pre všetkých obyvateľov, ktorí majú záujem dozvedieť sa o činnosti a možnostiach jeho využitia. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z tlačového oddelenia mesta.
viac
28.02.2024
Mesto otvorí nové komunitné centrum v Dražovciach
Mesto Nitra pripravuje otvorenie komunitného centra v mestskej časti Dražovce. Radnica začala projekt pripravovať v roku 2021. Ako informoval mestský úrad, kolaudačné rozhodnutie nadobudlo platnosť 1. februára 2024. Zriaďovaciu listinu budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom zasadnutí 29. 2. 2024
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %