Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.03.2017 11:04

V Bratislave sa bude konať vedecké podujatie ku korunováciám uhorských kráľov


Pozvánka.


V utorok 14. marca o 16. hodine sa v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca bude konať vedecké podujatie „Bratislava – korunovačné mesto uhorských kráľov“.


Podujatie je spojené s 300. výročím narodenia uhorskej kráľovnej Márie Terézie a je venované korunováciám a pohrebným ceremóniám uhorskej aristokracie. Je určené ako pre odbornú, tak pre laickú verejnosť, pričom vstup na podujatie je voľný.

„Je to začiatok celej série podujatí korunovácií v tomto roku, kedy si pripomenieme 300. výročie od narodenia Márie Terézie. Ukázalo sa, že Archív mesta Bratislavy patrí jednoducho k mestu a svojou činnosťou obohacuje aj kultúrny život v meste,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková, ktorá vedecké podujatie oficiálne otvorí.

Na medzinárodnom podujatí budú o korunováciách prednášať známi a uznávaní odborníci ako Juraj Šedivý z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, Géza Pálffy z Historického ústavu Maďarskej akadémie vied, Tünde Lengyelová z Historického ústavu SAV, Marek Budaj zo Slovenského národného múzea a v neposlednom rade Michal Duchoň z Archívu mesta Bratislavy. Súčasťou podujatia bude prezentácia najnovších publikácií vydaných ku korunováciám aj s možnosťou ich zakúpenia.

Podujatie venované korunováciám uhorských kráľov organizuje Archív mesta Bratislavy v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied, Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied a Slovenskou historickou spoločnosťou pri SAV.

Od 1. januára 2017 je Archív mesta Bratislava opäť v správe hlavného mesta. Spravuje fondy kontinuálne od 13. storočia a patrí k najstarším a najzachovalejším mestským archívom v strednej Európe. Do roku 1956 bol spravovaný mestom Bratislava, od tohto obdobia bol zaradený do sústavy štátnych archívov. V rokoch 1992 až 2002 boli jeho zriaďovateľom orgány miestnej štátnej správy a od roku 2002 spadal pod Ministerstvo vnútra SR. V roku 2015 bol prijatý nový zákon o archívoch a registratúrach, ktorý určil, že archívne fondy a zbierky mesta Bratislavy znovu pripadnú do správy hlavného mesta. Následne mestské zastupiteľstvo schválilo zriadenie Archívu mesta Bratislavy.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2017
Spomienka na Andreja Radlinského v Bratislave
V Primaciálnom paláci v Bratislave si nielen Oravci sprítomnia život významného rodáka.
viac
22.06.2020
Prácu našich predkov predstaví podujatie Na kysuckých lúkach
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.
viac
09.06.2021
Obľúbený bratislavský mestský bazár pokračuje druhým kolom
Po úspechu Mestského bazára z októbra minulého roka sa hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou OLO rozhodlo pokračovať v sérii podujatí Mestský bazár aj v tomto roku.
viac
19.03.2022
V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište
V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %