Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.05.2022 01:30

V Bratislave sa diskutuje o výzvach v kultúrnych i kreatívnych odvetviach


Na archívnej snímke Slovenské národné divadlo v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Na aktuálne potreby a výzvy v kultúrnych a kreatívnych odvetviach sa zameriava konferencia Kultúra a náš svet, ktorá sa koná 16. a 17. mája v Novej budove SND v Bratislave.


Ponúknuť má tiež rôzne mierky pohľadu na kultúru v súčasnom svete, od globálneho pohľadu po úzko špecializované prístupy. Hlavným organizátorom konferencie je Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Niekto rozmýšľa v intenciách svojho špecializovaného odboru alebo sektora či rezortu. Niekto sa venuje kultúre na regionálnej úrovni, na úrovni kraja alebo mesta. Niekto pracuje v kontexte štátu alebo vyšších štruktúr. Globálne a univerzálne je pre nás rovnocenné s lokálnym a špecializovaným, ale zároveň sú spojenými nádobami," konštatuje Mária Beňačková Rišková, gestorka tvorby Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu.

Počas prvého dňa sa konferencia zameriava na vízie kultúry v súčasnom svete a na vykreslenie kontextu, v ktorom sa nachádza kultúra na Slovensku po 30 rokoch samostatnosti. Priestor bude patriť aj kontextu tvorby stratégie, spolupráci a možnostiam prepojenia rôznych strategických dokumentov, ale aj možnosti participácie odbornej verejnosti.

Druhý deň konferencie má byť venovaný workshopom a diskusiám o potrebách a výzvach v kultúrnych a kreatívnych odvetviach, a to v kontexte aktuálnych spoločenských, politických a environmentálnych zmien. Cieľom je sformulovať návrhy priorít kultúrnej politiky na najbližšie roky a načrtnúť ich zoradenie podľa dôležitosti a naliehavosti.

Na konferencii s názvom Kultúra a náš svet (Vízie a kontexty – Výzvy a priority) sa zúčastnia zástupcovia rezortu kultúry a jeho zriaďovaných organizácií, ako aj iných orgánov štátnej správy a samosprávy, profesijných organizácií a zoskupení, Platformy pre kultúrny a kreatívny priemysel MK SR či nezriaďovanej kultúry. Konferencia sa koná pri príležitosti tvorby Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2019
MK SR: Rezort avizuje spustenie výziev na dotácie pre kultúrny priemysel
Samosprávy a ich príspevkové organizácie, inštitúcie zriadené ministerstvom, ale i vysoké školy sa budú môcť v júni prihlásiť o príspevok na vytvorenie kreatívnych centier a podporu dopytu po kreatívnej tvorbe.
viac
03.03.2021
Ministerstvo kultúry spustilo PomahameKulture.sk
Ministerstvo kultúry SR spustilo finančnú pomoc pre neziskové organizácie v kultúrno-kreatívnom priemysle.
viac
26.04.2021
Dotáciu pre neziskovky v kultúre postihnuté pandémiou dajú vyše 300 subjektom
Dotácie Ministerstva kultúry (MK) SR pre neziskové organizácie z oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, ktoré zaznamenali straty v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, pomôžu vyše 300 subjektom v celkovej výške viac ako 5,7 milióna eur.
viac
23.02.2022
Nitra poskytne na podporu kultúry a kreatívneho priemyslu 120 000 eur
Mesto Nitra poskytne zo svojho rozpočtu aj tento rok dotácie, ktorými podporí kultúru a kreatívny priemysel. Celkovo pôjde na tento účel 120 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %