Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.12.2018 04:25

V Bratislave sa stretli deti materských škôl


Marianna Kapráliková moderovala podujatie „Cesty priateľstva 2018“ spolu s talizmanom „ Dúhačikom.“ Snímka Angelina Machová.


Počas roku sa konal už tretý ročník projektu Cesty priateľstva za účasti detí štyroch materských škôl v Bratislave, z bulharskej, francúzskej, nemeckej a slovenskej materskej školy.


Hlavným cieľom multikultúrneho vzdelávacieho projektu Cesty priateľstva je spoznávanie kultúrnych tradícií odlišných menšín, zbližovanie a vzájomné porozumenie detí rôznych národností v predškolskom veku. Základnou myšlienkou projektu je viesť detí k zachovaniu ich kultúrnej identity a zároveň k porozumeniu a tolerancii voči iným menšinám a etnickým skupinám.

Prostredníctvom tvorivých dielní deti mali možnosť stretnúť sa s kamarátmi z iných materských škôl, odprezentovať spevom a tancom svoj jazyk a tradície a zároveň spoznať nové piesne a tance detí iných kultúr. V rámci workshopov sa deti zabavili, súťažili a vytvorili typické darčekové predmety pre danú krajinu. Témy workshopov boli určené v súlade s ročným obdobím a tradičným sviatkom. Bulharská škôlka pripravila v máji sviatok ruži, v júni vo francúzskej škôlke sa oslavoval sviatok hudby, v októbri v slovenskej škôlke deti pripravili dožinkové slávnosti a v novembri deti z nemeckej škôlky mali pekný program o Svätom Martinovi.

Dňa 27. novembra 2018 sa v DK Zrkadlový háj stretli detí z bulharskej, francúzskej, nemeckej a slovenskej materskej školy, aby predviedli svoje záverečné vystúpenia v rámci multikultúrneho projektu Cesty priateľstva pred širokou verejnosťou. Krásny program moderovala koordinátorka projektu pani riaditeľka bulharskej škôlky – pani Marianna Kapráliková. Spolu s kamarátom detí a talizmanom projektu Dúhačikom priblížili prítomným priateľskú atmosféru tvorivých dielni na jednotlivých škôlkach a uvádzali umelecké vystúpenia detí. Malí účastníci radostne prezentovali svoju škôlku a predviedli typické pre ich krajinu  piesne a tance. Na záver všetci mali možnosť pozrieť si krátky dokumentárny film o projekte, vystihujúci hlavnú myšlienku projektu očami detí - Nie je dôležité akým jazykom rozprávame, ale ako sa k sebe správame.

Menom organizátora projektu Občianske združenia priateľov Bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave chceme poďakovať všetkým pani učiteľkám a pani riaditeľkám, ktoré sa venovali v rámci tohto jedinečného projektu multikultúrnej výchove a viedli detí k vzájomnej úcte a tolerancie a ukázali, že cesty priateľstva nepoznajú hranice, sú obohacujúce a plné radosti.

Autor: Angelina Machová


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Podpora udržania zamestnanosti v materských školách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo oznámenie o možnosti uchádzať sa o finančnú podporu v rámci projektu „Podpora udržania zamestnanosti v materských školách“ s alokáciou 86,31 mil. eur.
viac
17.09.2020
Základné školy sa môžu zapojiť do projektu „Hovorme o jedle“
Základné školy sa už od 16. septembra 2020 budú môcť zaregistrovať a realizovať aktivity VIII. ročníka HOVORME O JEDLE.
viac
21.10.2020
Do škôl už nastúpili podporné tímy psychológov a asistentov
Do materských, základných a stredných škôl už nastúpili podporné tímy – asistenti učiteľa, pedagogickí asistenti, školskí psychológovia, sociálni psychológovia a školskí sociálni pedagógovia vďaka národnému projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %