Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.07.2020 03:00

V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí


Snímka zdroj: (uszz.sk/Ľudo POMICHAL).


Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.


Pripomienková slávnosť sa uskutočnila pri základnom kameni potenciálneho Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v Petržalke. Informoval o tom Ľudovít Pomichal z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ).

„V scenérii symbolov dotvárajúcich v príbehu troch storočí atmosféru nášho stretnutia, žiada sa vyjadriť kontinuitu neľahkej cesty, ktorou, hnaný večitou túžbou po jazykovej a národnej identite, štátnosti i slobode mysle, slova aj vyznania, ako aj medzinárodného uznania, prešiel slovenský národ,” poznamenal Pomichal.

V Sade Janka Kráľa sa tento rok so Slovákmi žijúcimi na Slovensku zvítali Slováci z Českej republiky, Kanady, Maďarska, Rakúska, Srbska a Ukrajiny.

Na podujatí sa zúčastnil aj Peter Prochácka, ktorý je od 1. júla poverený vládou SR riadením ÚSŽZ, ale tiež generálny riaditeľ sekcie ministra Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Michal Kottman, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Vladimír Dolinay i vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
18.07.2016
Korčuliarska akcia Bratislava-inline sa tento rok začne až 22. júla
Štart 13. ročníka piatkovej večernej korčuliarskej akcie Bratislava-inline sa začne až 22. júla, takmer o mesiac neskôr, ako tomu bolo v minulom roku.
viac
20.07.2022
Mesto pokračuje v prácach v bývalom erotickom salóne v Sade J. Kráľa
Hlavné mesto pokračuje v búracích prácach v interiéri zanedbanej budovy bývalého erotického salóna v bratislavskom Sade Janka Kráľa, ktorá sa má premeniť na gastroprevázku.
viac
11.08.2023
Víziu pre Sad Janka Kráľa vytvorí MIB spolu s česko-slovenským tímom odborníkov
Víziu pre bratislavský Sad Janka Kráľa vytvorí Metropolitný inštitút Bratislava (MIB) spolu s česko-slovenským tímom odborníkov. Od štúdie vypracovanej víťazným tímom sa očakáva ponúknutie uceleného pohľadu na ďalší rozvoj územia. Informovala o tom Annamária Krchňavá z MIB.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %