Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.02.2023 11:40

V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského


Snímka zdroj: (FB / zoobratislava.sk).


V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského. V súčasnosti patrí medzi najohrozenejšie cicavce na svete. Informovala o tom Alexandra Ritterová zo zoo.


"Je to naše prvé tohtoročné mláďatko, narodilo sa 24. januára," uviedla riaditeľka zoo Júlia Hanuliaková. Chovu adaxa núbijského sa v Zoo Bratislava venujú od roku 1989. Jeho záchrana sa podľa Ritterovej odohráva najmä za bránami zoologických záhrad, ktoré sa zapájajú do reintrodukčných programov a pomáhajú ho prinavracať do jeho prirodzeného prostredia.

Priblížila, že adax núbijský je elegantná púštna antilopa, ktorá pochádza zo saharskej Afriky. "Farba jeho srsti je prispôsobená silnému slnečnému žiareniu, vie sa efektívne pohybovať po piesku a dokáže vynikajúco hospodáriť s vodou," doplnila.

Antilopa pre svoju veľkosť však nevyniká rýchlosťou a stala sa ľahkou korisťou lovcov. "Adaxy sú zaradené do Európskeho záchranného programu pre ohrozené druhy a v záchranných chovoch zoo sa im dobre darí," podotkla Hanuliaková.

Zoo Bratislava je aktuálne dočasne zatvorená pre potvrdenie vtáčej chrípky u uhynutej husi podunajskej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2019
Tipy na výlety s Bratislava CARD City & Region
Od stredy majú školáci jesenné prázdniny, ktoré určite využijú na oddych. Zároveň však voľný čas môžu spolu s rodičmi či priateľmi využiť na rôzne výlety a navštíviť aj zaujímavé miesta v Bratislavskom kraji. Tie najlepšie atraktivity určite pomôže spoznať aj turistická karta Bratislava CARD City &
viac
10.03.2022
Po ôsmich rokoch sa v zoo narodilo mláďa hrošíka libérijského
V zoologickej záhrade (zoo) v Bratislave sa po ôsmich rokoch narodilo mláďa hrošíka libérijského, ktorý je ohrozeným druhom. Na svet prišlo v pondelok (7. 3.) pred polnocou.
viac
25.02.2023
Bratislavská zoo sa má čoskoro opäť otvoriť pre návštevníkov
Bratislavská zoo sa má čoskoro opäť otvoriť pre návštevníkov. Ak sa neobjaví nový prípad vtáčej chrípky, zoo plánuje otvoriť začiatkom týždňa. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a vzdelávania zo zoo Diana Dúhová.
viac
31.05.2023
V zoo sa narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho
V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho. Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %