Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
12.04.2019 06:11

V Brezovej pod Bradlom oslavovali storočnicu prvej slovenskej meštianskej školy


Ilustračná snímka


V piatok 12. apríla 2019 sa v priestoroch Národného domu Štefánikovho v Brezovej pod Bradlom spomínalo na založenie prvej slovenskej meštianskej školy, ktorá bola v kopaničiarskom kraji založená pred 100 rokmi.


Začiatkom januára 1919 vznikla v Brezovej pod Bradlom prvá meštianska škola s vyučovacím jazykom slovenským. Tento školský rok tak uplynulo presne 100 rokov od jej založenia, osláv tohto významného jubilea sa úspešne zhostila jej nástupkyňa – Základná škola Brezová pod Bradlom. Jubilantku počas storočnice zasiahli viaceré reformy, ale i historické a spoločenské udalosti, počas ktorých sa menili nielen budovy a triedy, ale aj učitelia a žiaci. „Základná škola Brezová pod Bradlom stojí na tradíciách a základoch prvej slovenskej meštianky, v istom zmysle slova sme preto všetci jej absolventmi.Vyučovanie v jubilejnom školskom roku 2018/2019 bolo na škole presiaknuté mnohými metódami a formami, ako dnešným deťom priblížiť odkaz jej založenia,“ prihovorila sa riaditeľka Základnej školy v Brezovej pod Bradlom Ivica Gavrasová publiku pozostávajúcemu z bývalých zamestnancov i absolventov školy. Kultúrny program slávnostnej akadémie k 100. výročiu založenia prvej slovenskej meštianky vizuálne vyskladali tanečné, spevácke i recitačné čísla žiakov školy. Tie názorne ukázali, ako počas rokov prebiehalo vyučovanie na škole, ale i zásadné okamihy v jej živote, medzi ktoré bezpochyby patrilo aj položenie základného kameňa budovy súčasnej školy na sídlisku Dolné Lúky a jej otvorenie za účasti Alexandra Dubčeka.

Medzi gratulantmi sa na slávnostnej akadémii objavil aj trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý prišiel škole popriať všetko dobré, veľa úspechov a samých šikovných žiakov. Jubilujúcu školu navštívil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja zatiaľ dvakrát. „Prvýkrát to bolo v roku 2016, keď sa otváral blok s kuchyňou a jedálňou, ktorý prispel k zlepšeniu podmienok žiakov navštevujúcich školu. Druhú návštevu som absolvoval v roku 2017, keď sme škole odovzdali pracovné náradie a notebook, ktoré si vybrala na podporu polytechnického vzdelávania. Jubilantke želám všetko najlepšie k storočnici, nech sa škole aj naďalej darí,“ povedal župan. Riaditeľke školy odovzdal darčekový kôš pre deti i symbolický šek, ktorým župa podporila organizáciu podujatia.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2018
TSK pripravuje opravu ciest v rámci programu Interreg za 2,5 milióna eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) požiada vo forme nenávratného finančného príspevku (NFP) o takmer 2,5 milióna eur na rekonštrukciu najkritickejšieho úseku cesty II/499 vedúcej z Brezovej pod Bradlom až po hranicu s Českou republikou. TASR informovala hovorkyňa TSK Veronika Rezáková.
viac
21.11.2019
Brezová pod Bradlom zrekonštruuje nevyužívanú školu na nájomné byty
Mesto Brezová pod Bradlom sa rozhodlo zrekonštruovať nevyužívanú základnú školu na Piešťanskej ulici a prerobiť ju na nájomné byty.
viac
18.12.2021
Mesto má 21 nájomných bytov, plánuje postaviť ďalšie
Mesto Brezová pod Bradlom v okrese Myjava má v súčasnosti 21 nájomných bytov, ktoré sú v súčasnosti plne vyťažené, ale plánuje postaviť ďalšie.
viac
27.02.2023
Mesto nezvyšovalo dane a poplatky, tento rok sa tomu nevyhne
Mesto Brezová pod Bradlom v tomto roku nezvyšovalo poplatky a dane. Ako uviedol primátor mesta Jaroslav Ciran, sľuboval to vo volebnej kampani a chcel svoje slovo dodržať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %