Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.05.2020 08:40

V bývalej botanickej záhrade pribudla včelnica


Snímka zdroj: (Materiálovotechnologická fakulta Trnava).


Novou včelnicou sa od apríla pýši v Trnave bývalá botanická záhrada Materiálovotechnologickej fakulty (MtF) Slovenskej technickej univerzity (STU).


Vznikla vďaka podpore participatívneho rozpočtu mesta, projekt MESttSKÉ FČELY v ňom vlani získal prvenstvo. Jeho autor Martin Michalík v záhrade umiestnil päť úľov. Ako informoval, cieľom je rozšíriť informácie o včelárstve zážitkovou a hravou formou.

Priestory botanickej záhrady spĺňajú podľa Michalíka všetky podmienky na úspešné a bezpečné mestské včelárstvo. „Je pomerne rozsiahla, v najbližšom okolí je iba mierny pohyb ľudí, je plná rôznych kvitnúcich, pre včely zaujímavých stromov a kríkov a nachádza sa v nej ideálne zákutie na umiestnenie úľov. Aj napriek tomu, že sa nachádza v meste, je zároveň situovaná blízko polí,” uviedol.

Do záhrady osadil rodiny plemena včela kranská rakúskej línie Sklenár. „Táto línia je šľachtená na nadmorskú výšku, v akej sa Trnava nachádza, a súčasne má výbornú schopnosť produkcie medu a vosku. Je nebodavá a ľahko ovládateľná, čo znamená, že má nízky sklon k rojivosti,” uviedol.

Botanická záhrada so stovkami drevín bola pôvodne špecializovaným pracoviskom Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, po jej odsťahovaní do Bratislavy v roku 1986 chátrala. Pred zánikom ju zachránili strojári MtF, ktorí sa pustili do obnovy okolo roku 2007. Po revitalizácii sa ju v roku 2013 podarilo sprístupniť i pre verejnosť. Otvorená býva od apríla do októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2016
V Botanickej záhrade očaria návštevníkov exotické motýle
Motýle exotických trópov môžu od piatka (20. 5.) obdivovať návštevníci Botanickej záhrady v Košiciach.
viac
07.06.2016
Botanická, Fándlyho i zámocká záhrada otvoria svoje brány
Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady.
viac
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
15.03.2023
Botanická záhrada ponúkne Beh o život, grilovačku a ochutnávku piva
Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre pripravila pre svojich návštevníkov Beh o život. Konať sa bude 21. marca od 18.00 do 22.00 h. Podľa organizátorov ide o podujatie, ktoré preverí telesné i mentálne schopnosti bežca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %