Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.06.2020 07:30

V bývalej materskej škole by malo vzniknúť múzeum a pamätná izba


Na snímke časť expozície v zrekonštruovanom strážnom domčeku v Haliči v okrese Lučenec. Snímka zdroj: (tasr).


Vytvorenie obecného múzea a pamätnej izby maliara Tivadara Kosztku Csontváryho je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy obce Halič v okrese Lučenec. Informoval o tom starosta Alexander Udvardy.


„Máme nadviazanú cezhraničnú spoluprácu s maďarským mestom Šalgotarján, kde by sme v rámci programu Interreg chceli získať finančné prostriedky na obnovu jednej obecnej budovy, bývalej materskej školy. V nej by malo vzniknúť obecné múzeum i pamätná izba tohto maliara,” načrtol starosta.

Pamiatke Kosztku Csontváryho, ktorý vlastnil v Haliči lekáreň, je venovaná i prírodná galéria reprodukcií jeho diel. Obec ju vytvorila pri zrekonštruovanom železničnom domčeku, pozostatku zrušenej lokálnej trate z Lučenca. Obnovený objekt samospráva začala využívať ako informačné centrum a malé železničné múzeum.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
28.02.2023
Múzeum s Csontváryho izbou dokončia v lete, pribudne aj hrnčiarska pec
Projekt obecného múzea v obci Halič v okrese Lučenec, ktorého súčasťou má byť aj pamätná izba maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, by mal byť dokončený v letných mesiacoch.
viac
13.11.2023
Mesto plánuje predať nevyužitú budovu bývalej materskej školy
Mesto Topoľčany pripravuje odpredaj budovy bývalej MŠ na Kalinčiakovej ulici. Mesto ako vlastník budovy navrhuje odpredaj budovy formou obchodnej verejnej súťaže spolu s prislúchajúcimi pozemkami. Návrh na odpredaj budú schvaľovať mestskí poslanci na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %