Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.01.2019 08:30

V bývalej radnici mesto zriadi Dom slovensko-poľskej spolupráce


Interreg Poľko-Slovensko


Nevyužívanú budovu bývalej radnice z medzivojnového obdobia chce mesto Giraltovce zrekonštruovať a zriadiť tam Dom slovensko-poľskej spolupráce. Ako pre TASR uviedol primátor Giraltoviec Ján Rubis, stav budovy ich dlhodobo trápil, keďže majú zrekonštruované celé námestie.


 "Roky sme na ňu zháňali finančné prostriedky v rámci eurofondov. Nakoniec sme v spolupráci s našimi poľskými priateľmi na cezhraničnú spoluprácu získali finančné prostriedky na jej opravu," povedal Rubis.       

Mesto získalo viac ako 800.000 eur v rámci programu Interreg V-A Poľsko–Slovensko 2014–2020. V bývalej radnici bude podľa Rubisa sídlo všetkých organizácií z mesta, ktoré spolupracujú s organizáciami v Poľsku.       

"Či už je to v oblasti športu, vzdelávania, alebo hasiči. Chceme tam vytvoriť aj dve až tri galérie, múzeá, kde by sa prezentovali naši, ako aj poľskí umelci z partnerského mesta Ustrzyki Dolne," priblížil primátor.       

"Teraz sa pripravuje verejné obstarávanie. Dali sme podmienky verejného obstarávania na náš riadiaci orgán do Bratislavy. Tieto podmienky pôjdu potom na Úrad pre verejné obstarávanie a bude vypísaná verejná súťaž. Verím, že do konca mája, júna by sme mali mať ukončené verejné obstarávanie a ešte v tomto roku by sme chceli začať s rekonštrukciou budovy. Myslím, že projekt je na 16 až 18 mesiacov," dodal Rubis.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
13.07.2017
Zachovanie dedičstva Goralov podporí spoločný mikroprojekt s Poľskom
Zachovať a zveľadiť kultúrne dedičstvo poľsko-slovenských Goralov je cieľom spoločného mikroprojektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.
viac
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
12.02.2020
V úseku Stakčín - Ulič zmodernizujú infraštruktúru
Cezhraničná spolupráca naprieč slovensko-ukrajinskou hranicou pokračuje realizáciou prvého veľkého infraštruktúrneho projektu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %