Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.07.2018 09:24

V Čertižnom odhalili pamätnú tabuľu Adolfovi I. Dobrianskemu


(Zdroj: Obec Čertižné)


Pamätnú tabuľu významnému rusínskemu národnému buditeľovi Adolfovi I. Dobrianskemu odhalili uplynulý víkend v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, kde je aj pochovaný.


Ide o iniciatívu Občianskeho združenia (OZ) Kolysočka – Kolíska z Prešova, ktoré ju dalo vytvoriť z výnosu vlaňajšej verejnej zbierky. Prispelo do nej 42 darcov.       

"Autorkou pamätnej tabule z bronzu je akademická sochárka Eva Potfajová Ilkovičová," informovala predsedníčka OZ Ľuba Kráľová. Pred jej slávnostným odhalením na budove obecného úradu si Dobrianskeho uctili panychídou na miestnom cintoríne pri jeho hrobe za účasti niekoľkých gréckokatolíckych kňazov. "V kultúrnom dome sa neskôr uskutočnil kultúrny program ako prezentácia rusínskej autorskej a ľudovej kultúry a pokračovanie jeho odkazu na podčiarknutie rusínskej identity obyvateľstva severovýchodného Slovenska," priblížila Kráľová.       

Adolf Dobriansky pochádzal z etnicky zmiešanej rodiny. Narodil sa 18. decembra 1817 v Rudlove pri Vranove nad Topľou a zomrel vo vyhnanstve 19. marca 1901 v rakúskom Innsbrucku. Pochovaný je v Čertižnom. "Ovládal osem jazykov. Študoval filozofiu v Košiciach, právo v Jágri v Maďarsku a neskôr na Banskej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici, kde nadobudol kvalifikáciu banského a lesného inžiniera. Našiel si tam aj manželku Eleonóru, s ktorou mali desať detí. Vysokoškolské štúdiá zakončil na Vysokej technickej škole vo Viedni," uviedla predsedníčka.       

Podľa jej ďalších slov sa stal odborným banským poradcom rakúskeho cisára Ferdinanda a dvorným radcom cisára Františka Jozefa I. "Cisárskym dekrétom bol A. Dobrianskemu udelený titul rytiera a povýšenie do šľachtického stavu – za reguláciu riek v Rakúsku a za chemicko-geologické výskumy minerálnych zdrojov. Dvakrát bol zvolený za poslanca uhorského snemu a dvakrát mu bolo znemožnené svoj legitímny mandát vykonávať zo strany uhorskej politickej moci," spomenula.       

Ako ďalej uviedla, po jeho smrti rakúski vojaci na začiatku prvej svetovej vojny pred očami jeho manželky zapálili ich veľkú rodinnú kúriu v Čertižnom, ktorá zhorela do tla.

Rok 2017 bol vyhlásený Okrúhlym stolom Rusínov Slovenska za Rok Dobrianskeho pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2019
Peter Gajdoš odhalil v Trnovci nad Váhom pamätnú tabuľu generálovi J. Golianovi
Minister obrany SR Peter Gajdoš odhalil v piatok v obci Trnovec nad Váhom v okrese Šaľa pamätnú tabuľu venovanú pamiatke generála Jána Goliana, prvého veliteľa Slovenského národného povstania). TASR informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.
viac
23.01.2020
Odhalenia pamätnej tabule Jozefovi Kissovi, rodákovi z dnešného Starého mesta
Prezývali ho Červený diabol, 19 víťazstvami vo vzdušných bojoch si vyslúžil titul „letecké eso“ a Rytier oblohy. Hoci napríklad v Taliansku či v Maďarsku má početných fanúšikov, na Slovensku bol nespravodlivo zabudnutý.
viac
21.11.2020
V Poprade odhalili pamätnú tabuľu Jánovi Bendíkovi
Pamiatku J. Bendíka si uctili jeho syn a vnuci, ako aj predseda Svetového združenia bývalých politických väzňov František Bednár.
viac
22.11.2023
V Záhorskej Vsi dnes odhalia pamätnú tabuľu opernej dive Lucii Popp
V obci Záhorská Ves sa dnes o 13. hod. koná slávnostné odhalenie pamätnej tabule sopranistky Lucie Popp. Stane sa tak pri príležitosti 30. výročia jej úmrtia. Umiestnená bude na budove Obecného úradu v obci Záhorská Ves, kde sa táto svetová operná diva narodila.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %