Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
23.08.2017 01:24

V chátrajúcom areáli v Koromli by chceli zriadiť zariadenie pre seniorov


Koromľa


Areál bývalého detského domova v obci Koromľa v okrese Sobrance by v budúcnosti mohol slúžiť ako zariadenie pre seniorov s kapacitou do 60 miest. Táto aktivita je súčasťou Akčného plánu (AP) rozvoja okresu Sobrance, ktorý vlani na svojom výjazdovom rokovaní schválila vláda.


Zariadenie by mala prevádzkovať obec. Ako pre TASR uviedla jej starostka Silvia Žeňuchová, zamestnať by tu chceli 20 ľudí. V jednej z častí areálu by sa podľa jej slov nachádzal denný stacionár. "Ostatné časti by sa využívali ako zariadenie pre seniorov, to znamená, že ľudia by tu reálne bývali," priblížila s tým, že ide o vhodné prostredie z hľadiska rodinného charakteru a blízkosti prírody.      

 Areál podľa jej ďalších slov vybudovali v 60. rokoch minulého storočia, fungovala v ňom základná škola. Nachádza sa tu viacero budov, okrem iného aj kuchyňa a telocvičňa. Tú by mohla využívať aj obec. "Máme v Koromli športový a volejbalový klub, tiež materskú školu," poznamenala Žeňuchová. Každý z objektov je podľa nej funkčný, k dispozícii je v nich kúrenie, napojené sú na elektrinu a plyn. Areál však chátra, pustili sa doň už aj vandali. Obec s ním však nemôže robiť nič, nie je jeho vlastníkom.       

Ako pre TASR uviedol v stanovisku rezort práce, spomínaný nehnuteľný majetok je vo vlastníctve štátu a v správe Detského domova (DeD) Remetské Hámre. V súčasnosti je predmetom prevodu správy na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na účely ďalšieho nakladania s ním. V tomto prípade ide o prebytočný nehnuteľný majetok štátu. Ten je možné nadobudnúť do správy iného správcu na základe ponukového konania, resp. osobitného ponukového konania. Obec by ho však najradšej získala podľa slov starostky bezodplatne. Zákon podľa ministerstva takúto možnosť pripúšťa, "ale len v prípade, ak v osobitnom ponukovom konaní prebehnú neúspešné tri kolá osobitného ponukového konania".      

 V súvislosti s prestarnutým obyvateľstvom je v AP zahrnuté opatrenie zlepšiť dostupnosť služieb pre seniorov nielen v obci Koromľa, ale aj v Lekárovciach a Sobranciach. Celkové náklady naň predstavujú sumu viac ako 3 milióny eur. Aktivity by sa mali zrealizovať do roku 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2019
Vo Veľkom Šariši začali s výstavbou zariadenia sociálnych služieb pre seniorov
Bude mať kapacitu 40 ľudí, prácu v ňom nájde 20 zamestnancov a jeho otvorenie je naplánované v januári 2021. Stavba bude stáť takmer milión eur. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
02.04.2020
Mesto Myjava prijalo opatrenia v sociálnych zariadeniach
Mesto Myjava prijalo vo svojich sociálnych zariadeniach viacero opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Zvýšenú pozornosť venuje nízkoprahovým zariadeniam, ako sú nocľahárne, útulky či ubytovne pre bezdomovcov.
viac
29.05.2021
Vznikajúci domov dôchodcov získal dotáciu vo výške 150-tis. eur
Nové zariadenie pre seniorov, ktoré mesto Žiar nad Hronom buduje v priestoroch prístavby biskupského kaštieľa, získalo od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dotáciu vo výške 150.000 eur. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webstránke.
viac
03.01.2022
Krompachy plánujú zriadiť komunitné zariadenie pre seniorov s bývaním
Primátorka Iveta Rušinová uviedla, že o financie na jeho vybudovanie sa uchádzajú v rámci aktuálnej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Mestskí poslanci schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %