Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
31.08.2018 09:00

V Dargovskom priesmyku pri Košiciach si uctili padlých hrdinov SNP


Na snímke vojaci držia čestnú stráž pri pamätníku na Dargove. FOTO TASR- Roman Hanc.


Dargovský priesmyk pri Košiciach bol podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) počas bojov druhej svetovej vojny strategickým miestom a má špeciálne postavenie nielen v dejinách kraja, ale celého Slovenska.


Povedal to počas stredajších osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) pri Pamätníku víťazstva v Dargovskom priesmyku.       

"Štyri aj päť mesiacov po začiatku SNP práve tu prebiehali na prelome rokov 1944 až 1945 boje. Práve tu prelomili vojská československej, sovietskej, rumunskej armády, ako aj mnohých iných národov odpor nemeckých vojsk Wehrmachtu. Podarilo sa im pokračovať ďalej na západ, čoho výsledkom bolo 19. januára oslobodenie Košíc. Takže, je to jeden z kľúčových momentov aj preto, lebo terén na tomto priesmyku je naozaj ťažko dostupný a nebyť partizánov, domácich ľudí, ich znalosti tohto komplikovaného terénu, nikdy by sa toto prelomenie nemeckej línie nepodarilo. Sme na mieste, ktoré je výnimočné," povedal pre TASR Raši.       

Podľa jeho slov je potrebné myslieť na to, že mier nie je samozrejmosťou. "Myslime na to každé ráno, keď sa zobúdzame, že SNP je jeden z hlavných aktov, vďaka ktorému sa ráno zobúdzame, môžeme ísť do školy, do práce alebo s priateľmi," skonštatoval Raši.      

 "Myslím si, že v kontexte Európy a toho, čo sa deje v každom jednom členskom štáte, je zvlášť dôležité pripomínať si SNP, lebo to bol symbol odporu maličkého národa voči presile, ktorá bola ozbrojená, ktorá bola skutočne veľmi veľká v rámci Európy," povedala europoslankyňa Monika Smolková.       

Myslí si, že v školách je potrebné vytvoriť viac edukatívneho prostredia, aby si mladí ľudia uvedomovali, že v histórii boli také udalosti a sú veľmi významné. "Každý by mal navštíviť jednotlivé pamätníky a poznať históriu, prečo ten pamätník tu je a že za každým z nich sú desaťtisíce mŕtvych ľudí," dodala Smolková.       

Do 17.00 h sa v rámci kultúrneho programu, ktorý si pripravili organizátori, predstavia mažoretky Labi z Prešova a Spevácky zbor Rusinija z Humenného.      

 "Je tu ukážka súčasnej i historickej výzbroje, ako i tvorivé dielne pre deti i dospelých. Je otvorená zreštaurovaná Sieň bojovej slávy, z Východoslovenského múzea máme zapožičané exponáty. V premietacej sieni sa každú celú hodinu premietajú dokumentárne filmy o dargovských bojoch," dodal Ivan Zezulka z Kultúrneho centra Abova v Bidovciach.       

Podujatie zorganizovali Okresný úrad Košice-okolie, Košický samosprávny kraj a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2017
Pietnym aktom si SR pripomenie Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie
Na spomienkový a pietny akt kladenia vencov k pamätníkom v Svidníku pozýva pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie okresné mesto na severovýchode Slovenska. Podujatie je pripravené na piatok 6. októbra, na Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.
viac
24.09.2018
V Zemianskych Kostoľanoch spomínali na oslobodenie
V priebehu šiestich rokov obci pri príležitosti výročia SNP už po štvrtýkrát zorganizovali podujatie História bojov.
viac
07.08.2019
Telgárt bol počas SNP malým Stalingradom, po vojne sa volal Švermovo
Rozvoj horehronskej obce Telgárt, ktorý prinieslo vybudovanie železničnej trate Červená Skala – Margecany, zastavila druhá svetová vojna. Podľa historikov sa počas SNP o túto oblasť odohrali najväčšie, ale aj najúspešnejšie boje medzi slovenskou armádou spolu partizánmi s Nemcami.
viac
16.01.2021
Obce Kľak a Ostrý Grúň si 76. výročie „krvavej nedele“ pripomenú len symbolicky
Spomienku na 148 obetí tragickej udalosti v Kľakovskej doline známej ako „krvavá nedeľa“ si v obciach Kľak a Ostrý Grúň pre pandémiu nového koronavírus uctia len symbolicky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %