Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.10.2018 03:13

V Detve si pochodom pripomenuli jedinú partizánsku prehliadku


Ilustračná snímka (tasr)


Niekoľko stoviek ľudí v sobotu dopoludnia pochodovalo starou časťou Detvy, aby si takto pripomenuli 74 rokov, ktoré uplynuli od jedinej partizánskej prehliadky počas SNP, ktorá sa uskutočnila práve v meste pod Poľanou.


"Túto tradíciu sme začali pred 11 rokmi z iniciatívy Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Detve," povedal TASR predseda tejto základnej organizácie Július Feješ. "Ľuďom chceme takto pripomenúť, o čo vtedy išlo. Pamätníci na ten deň nám už síce takmer vymreli, ale v organizovaní nám pomáhajú napríklad kluby vojenskej histórie, ktoré predvádzajú dobové oblečenie, uniformy, zbrane. Tentoraz prišli členovia klubu vojenskej histórie z Prešova," doplnil.       

Pochod Partizánskou ulicou účastníci ukončili pri pamätníku obetiam druhej svetovej vojny na detvianskom námestí.       

Spomienka na povstaleckú prehliadku bola súčasťou trojdňových osláv 380. výročia založenia Detvy. Už v piatok (5. 10.) bolo v tamojšom Dome kultúry Andreja Sládkoviča slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, počas ktorého odovzdali zástupcovia samosprávy ceny mesta Detva a predstavili aj novú monografiu mesta.       

V sobotu krátko predpoludním primátor mesta Ján Šufliarsky otvoril Detviansky jarmok. O 14. hodine odštartovala obľúbená Retro jazda 2018. "Účastníci sa prešli ulicami historického mesta na starých bicykloch a motocykloch, poobliekaní do retro odevov," priblížila jazdu hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Vrťová. Program pokračoval vystúpeniami kapiel a o 21.30 h bol na hlavnom námestí ohňostroj.       

Nedeľný program sa začal o 10.30 h vo farskom kostole sv. Františka Assiského slávnostnou svätou omšou pri príležitosti 380. výročia Detvy a sviatku patróna farnosti a Detvy, Františka z Assisi. "Výraznou bodkou za jubilejnými Dňami mesta Detva bol program A ty Detva biela. Program nesie meno piesne, ktorá rozpráva príbeh o bielych krojoch Detvanov a ich tradíciách, ktoré si ctia a uchovávajú až dodnes," doplnila Vrťová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.06.2017
Vo Vyšnej Šebastovej oslávili 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci
Na Dni obce uviedli do života publikáciu Vyšnošebastovské poviedky, uskutočnil sa 29. ročník Šebešskej pätnástky a s netradičnou penovou šou sa predstavili aj hasiči.
viac
12.10.2017
Za 60 rokov CSS – Bôrik vytvorilo druhý domov pre viac ako 3-tisíc ľudí
Súčasťou osláv bol aj krátky prierez históriou zariadenia a kultúrny program, v ktorom sa predstavili detskí sólisti či folklórna skupina Hájiček – Chrenovec – Brusno.
viac
01.07.2018
Folklórne slávnosti pod Poľanou pripomenú aj 380. výročie založenia Detvy
Scénické i komorné folklórne programy, sprievodné podujatia ako Jarmok tradičných ľudových remesiel, Gajdošský dvor, ale i výstavy sôch, drevených plastík či modrotlače budú súčasťou 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou 6. - 8. júla.
viac
27.08.2018
Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP
Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %