Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
25.03.2022 12:35

V doplňujúcich voľbách uspeli prevažne nezávislí kandidáti na starostov


Ilustračná snímka: (tasr).


V sobotňajších (19. 3.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí sa z kandidátov na starostov darilo najviac uchádzačom z radov nezávislých. Z desiatich možných postov šéfov samospráv získali kandidáti bez politickej príslušnosti sedem.


Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR, približujúci podrobnosti sobotňajších volieb.

Z tabuľky na stránke ŠÚ vyplýva, že za starostu zvolili tiež kandidáta KDH, nominanta Smeru-SD a uchádzača, ktorý kandidoval s podporou strán SaS, Sme rodina a Dobrá voľba.

"Z celkovo piatich zvolených poslancov obecných zastupiteľstiev boli úspešnými kandidátmi po dvoch nominanti SNS a Smeru-SD, v jednom prípade zvolili kandidáta strany Hlas-SD," dodáva hovorkyňa ŠÚ Jana Morháčová.

Na sobotňajších doplnkových komunálnych voľbách sa zúčastnilo 35,4 percenta oprávnených voličov. "Najvyššiu účasť, takmer 90-percentnú, zaznamenali v obci Liptovské Beharovce v okres Liptovský Mikuláš. V ďalšej liptovskej obci Vavrišovo bola, naopak, najnižšia účasť – právo voliť využilo len 3,44 percenta oprávnených hlasovať," informovala Morháčová.

Priblížila tiež, že najviac hlasov (2098) bolo zaevidovaných v Bernolákove (okres Senec), kde si obyvatelia volili starostu z troch kandidátov. Najmenej obálok (19) odovzdali hlasujúci vo Vavrišove (okres Liptovský Mikuláš).

"Najtesnejší výsledok pri obsadení poslaneckého mandátu bol v Brvništi v okrese Považská Bystrica, o zvolení rozhodli tri hlasy. Vo voľbe starostov bolo najvyrovnanejšie súperenie v Liptovských Beharovciach, kde zvolená starostka získala o štyri hlasy viac ako kandidát na druhom mieste," oznámila hovorkyňa ŠÚ.

Starostu si občania volili v obciach Bernolákovo, Liptovské Beharovce, Brezany, Selce, Mokrá Lúka, Jastrabie nad Topľou, Drienovec, Štitáre, Košťany nad Turcom a Seľany. Poslanca obecného zastupiteľstva vyberali v obciach Vavrišovo, Braväcovo, Kecerovský Lipovec, Brvnište a Čifáre.

Na spracovaní výsledkov sa v sobotu podieľalo 67 pracovníkov Štatistického úradu SR, ktorí pracovali spolu v 20 sumarizačných útvaroch.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Voľby sa tiež zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné. V marcovom termíne sa pôvodne mali doplňujúce voľby konať v 29 samosprávach. V 14 z nich sa však neodohrali, keďže v nich nemal nikto záujem kandidovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
16.02.2021
Doplňujúce voľby do orgánov samospráv
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí a určil deň ich konania na sobotu 15. mája 2021 v čase od 7.00 do 22.00 h.
viac
25.10.2022
Ako prvé sa budú spracovávať hlasy za kraje, voliť budú v 2926 obciach
V sobotňajších (29. 10.) spojených samosprávnych voľbách sa ako prvé budú rátať a sumarizovať hlasy, ktorými si voliči vyberali predsedov a poslancov samosprávnych krajov. Šéfov samospráv i poslancov zastupiteľstiev budú voliť v 2926 obciach SR.
viac
13.09.2023
K voľbám môže prísť viac ako 4,3 milióna voličov
Štatistický úrad SR zverejnil kvalifikovaný odhad počtu voličov aj prvovoličov. Prvýkrát môže voliť národný parlament takmer 185-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 21 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %