Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
05.03.2024 12:10

V Dubnici počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťajú poplatky za upomienky


Mestská knižnica Dubnica nad Váhom


Marec je okrem prvého jarného mesiaca aj mesiac venovaný knihám. Vo veľkom ním žije aj Mestská knižnica Dubnica nad Váhom, ktorá má pre návštevníkov pripravených hneď niekoľko zaujímavých ponúk.


Počas Týždňa slovenských knižníc odpúšťa poplatky za upomienky

Amnestie poplatkov za upomínané knihy počas Týždňa slovenských knižníc ponúka dubnická knižnica už niekoľko rokov. Výnimkou nie je ani ten aktuálny. Podľa slov kolegov z dubnickej knižnice je odpúšťanie poplatkov za upomienky počas Týždňa slovenských knižníc najstaršou nepretržitou aktivitou knižnice. „Počas našej malej amnestie prichádzajú čitatelia, ktorí mali výpožičky doma neprimerane dlho a my ich spoločne s našimi knihami znova radi vidíme. Myslím to úprimne. Podľa nás je najčastejšou príčinou nevrátania výpožičiek obava z návštevy knižnice a akýsi pocit viny. Ľudia sa možno boja sankcie či našej reakcie. Môžem však všetkých ubezpečiť, že sa nemusia ničoho obávať – my knihovníci budeme určite milí a naozaj sa potešíme, keď knihy vrátia,“ vysvetlil odborný referent knižnice Samuel Valuch. Zároveň dodal, že druhým dôvodom nevrátenia vypožičaných kníh môže byť aj ich strata. Aj tu je však prístup kolegov z mestskej knižnice ústretový a vždy sa spoločne s čitateľom dohodnú na riešení. Je však potrebné, aby čitateľ ani v takomto prípade návštevu knižnice príliš neodkladal. Odpustenie poplatku za upomienky v Mestskej knižnici Dubnica nad Váhom platí počas Týždňa slovenských knižníc, teda od 4. do 8. marca 2024. Ak máte doma knihy dlhšie, ako je ich výpožičná doba a e-mailom či poštou vám bola doručená upomienka, môžete ich v tomto týždni bezplatne vrátiť počas otváracích hodín mestskej knižnice.

Marec v knižnici patrí aj návštevám škôl, besede so spisovateľom či tvorivým dielničkám

O tom, že v dubnickej knižnici to žije počas celého roka svedčia podujatia, ktoré tvoria naši knihovníci pre rôzne vekové kategórie. Či už ide o rôzne besedy, tvorivé dielne, výstavy, kvízy, pestrá ponuka dokáže počas celého roka osloviť čitateľa každého veku.Programom je obzvlášť nabitý aj samotný mesiac marec. „Už teraz máme poznačených snáď dvadsať tried predškolákov a školákov, ktorí k nám prídu na návštevu. Niektorí prvý raz, iní už opakovane. Nezavítajú sem však len Dubničania, nahlásené máme aj triedy z Hornej Poruby či Novej Dubnice. So žiakmi máme v tomto mesiaci naplánovanú aj detektívnu prespávačku v rámci kampane Noc s Andersenom,“ priblížil Samuel Valuch.

Marec bude v dubnickej knižnici patriť aj besede so spisovateľom Petrom Šloserom, detským tvorivým dielničkám, ale aj výstave o Dominikovi Tatarkovi. „Jedna zaujímavá obrazová výstava by mala čoskoro pribudnúť aj do detského oddelenia,“ dodáva Samuel Valuch.

 

Autor: Mária Škvarová


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2018
Obecná knižnica v Tepličke nad Váhom – knižnica, ktorá ide s dobou
Aj napriek novým nosičom informácií a novým médiám, tradičná tlačená kniha má na Slovensku stále zelenú. Potvrdzujú to státisícové počty knižných vydaní, plné kníhkupectvá a skutočnosť, že knižný trh na Slovensku profituje stále viac a viac.
viac
03.08.2019
Dubnica nad Váhom má svoj prvý komplexný náučný chodník
Informácie o pamiatkach a osobnostiach, o obyvateľstve, hospodárstve a prírodných podmienkach ponúka nový Náučný chodník dubnickým chotárom. Informačné tabule vedú od centra Dubnice nad Váhom až ku studničke na Medzihorí.
viac
25.05.2020
Samospráva začína s modernizáciou budovy polikliniky
Jednou z dvoch veľkých investičných akcií spolufinancovaných z eurofondov, ku ktorým mesto Dubnica nad Váhom v roku 2020 pristupuje, je rekonštrukcia polikliniky.
viac
06.06.2020
Novým systémom verejného obstarávania mesto ušetrí státisíce eur
Vedenie mesta Dubnica nad Váhom chce tovary a služby obstarávať transparentne, no najmä hospodárne. Na radnici preto vzniká samostatné oddelenie verejného obstarávania, ktoré všetky obstarávania centralizuje na jedno miesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %