Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.05.2019 08:10

V Galante rekonštruujú neogotický kaštieľ z dotácií


Ilustračná snímka (st)


V Galante rekonštruujú severnú aj južnú vežu neogotického kaštieľa. Na rekonštrukciu severnej veže a jej projekt s názvom „Sweet memories“ získalo mesto nenávratný finančný príspevok, podporený z programu Interreg SK-HU vo výške 473-tis. eur.


 Spolufinancovanie mesta je 118-tis. eur. Na obnovu južnej veže a jej projekt s názvom „Galanta na špirále storočiami“ získalo mesto dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 468- tis. eur, pričom spolufinancovanie je vo výške 26-tis.  eur. TASR o tom informoval primátor mesta Peter Paška.       

„Pri južnej veži ide o vežu v erbe mesta. K veži sa dobudováva aj pôvodný historický dvojposchodový balkón, ktorý tam bol a padol po druhej svetovej vojne na následky bombardovania. Zároveň občianske združenie Neogotický kaštieľ v Galante rekonštruuje severnú vežu,“ uviedol primátor a dodal, že rekonštrukcia severnej veže by mala byť zrealizovaná do konca júna a obnova južnej do konca októbra.       

Neogotický kaštieľ v Galante pochádza z čias renesancie, bol postavený v roku 1633 bratmi Esterháziovcami. Ide o najvýznamnejšiu pamiatku Galanty, pričom do vlastníctva mesta od štátu sa dostal v roku 1993. V roku 2011 slávnostne otvorili obnovené severné krídlo kaštieľa.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2018
Neogotický kaštieľ bude mať novú strechu, identickú s pôvodnou
Ukončenie prác na obnove strechy hlavnej budovy neogotického kaštieľa v Galante, ktoré sa začali minulý týždeň, je naplánované na koniec júla. Na novú strechu, ktorá bude identická s pôvodnou, schválili mestskí poslanci 200.000 eur. Radnica si na tento účel zobrala úver.
viac
01.11.2018
Mesto obnovilo ružovú záhradu Esterházyovcov
Samospráva mesta Galanta zrealizovala zo svojho rozpočtu prostredníctvom podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne projekt s názvom "Obnova ružovej záhrady Esterházyovcov" v hodnote približne 4000 eur.
viac
20.05.2021
Radnica sa uchádza o dotáciu na obnovu južného krídla kaštieľa
Mesto Sereď má dlhodobý záujem obnoviť miestny kaštieľ – bývalý vodný hrad Šintava, a tak sa zapojilo do výzvy dotačného systému Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom a jeho podprogramu zameraného na komplexnú obnovu národných kultúrnych pamiatok.
viac
03.09.2022
Rekonštrukcia Námestia Matice slovenskej napreduje podľa plánu
Kontrolný deň na stavbe potvrdil priebeh prác v súlade s očakávaným harmonogramom. Komplexná obnova Námestia Matice slovenskej v Dubnici nad Váhom by nemala trvať dlhšie ako 12 mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %