Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
25.03.2024 05:05

V Gemeri vyhlásili ďalší ročník literárnej sci-fi súťaže


Ilustračná snímka, zdroj: Roku


Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a Littera, n. o., kultúrna inštitúcia BBSK, vyhlasujú celoslovenskú literárnu súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok. Súťaží sa v dvoch kategóriách: prvá – od 15 do 25 rokov a druhá – od 25 rokov. Uzávierka súťaže bude 31. mája 2024.


Vyhlasovateľom, organizátorom a garantom súťaže sú Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej a Littera, n. o., kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. Gustáv Maurícius Reuss bol rodák z Revúcej, ktorý napísal prvé sci-fi dielo na našom území „Hviezdoveda alebo Životopis Krutohlava“, ktoré popisuje cestu balónom z Revúcej až na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr, ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Práve preto vznikla v srdci Gemera súťaž Cena Gustáva Reussa.

V tejto súťaži boli historicky úspešní napr. Michal Hvorecký, Alexandra Pavelková, Zuzana Mojžišová, Miloš Janoušek či Gustáv Murín a porotu tvorili legendy slovenskej literatúry Dušan Mitana, Kornel Földvári, Peter Jaroš, Andrej Ferko či Peter Uličný. Od samých začiatkov súťaže (1991) je cieľom hľadanie literárnych talentov a rozšírovanie okruhu fanúšikov sci-fi a fantasy.

Súťaže sa môže zúčastniť každý autor s prácou v slovenčine v žánri sci-fi alebo fantasy, ktorá ešte nebola publikovaná ani ocenená v inej literárnej súťaži. Práce majú predpísaný rozsah max. 7 normostrán (12 600 znakov). Podmienkou pre zaradenie do súťaže je vyplnená online prihláška. Súťažné práce bude hodnotiť odborná porota zložená z profesionálov v odbore: Lucia Lackovičová, Róbert Kotian a Peter Michalík.

Súťažiaci s najvyšším počtom bodov získa hlavnú cenu – Cenu Gustáva Reussa. Súťažiaci na druhom a treťom mieste budú ohodnotení vecnými cenami. Na návrh poroty bude udelená aj Cena mesta Revúca. Všetky ocenené práce budú publikované v Zborníku najlepších prác, ktorý po každom ročníku vydáva Mestské kultúrne stredisko v Revúcej.

Práce spolu s prihláškou posielajte elektronicky na e-mail: cgr@msksrevuca.sk

Autor: Karin Kilíková, riaditeľka MKS v Revúcej


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2018
Koná sa ďalší ročník celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou
Pre všetky deti, ktoré rady píšu, rady slohujú, rady vymýšľajú. Práve pre ne je určená súťaž Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko.
viac
16.02.2021
Oravská knižnica vyhlásila súťaž o naj knihu regiónu
Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne vyhlásila 13. ročník súťaže Kniha Oravy. Súťažiť môžu knihy vydané v roku 2020 a späté s regiónom Oravy tematicky alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Informovala o tom Zdenka Prílepková z Oravskej knižnice.
viac
01.04.2021
Mesto vyhlásilo verejnú anonymnú súťaž 700 rokov Žiliny
Žilinská samospráva vyhlásila s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina verejnú anonymnú súťaž 700 rokov Žiliny.
viac
16.01.2024
Naša rodná reč slovenská – vyhlásenie celoslovenskej literárnej súťaže
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky spoločne s ďalšími spoluorganizátormi vyhlásilo v poradí už 32. ročník celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou s názvom Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %