Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.09.2021 11:55

V GMM vystavujú stilus - najstaršiu písaciu potrebu


Snímka zdroj: Facebook


V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystavuje v týchto dňoch Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote nezvyčajný drobný železný predmet stilus, čo je najstaršia písacia potreba.


 Objavený bol počas archeologického výskumu na zaniknutom kláštore Pavlínov pri obci Slavec v miestnej časti Gombasek.       

Ako pre TASR uviedol archeológ múzea Alexander Botoš, GMM realizovalo v roku 2018 v spolupráci s Katedrou archeológie Univerzity Eötvösa Loránda v Budapešti medzinárodný archeologický výskum na zaniknutom kláštore Pavlínov pri obci Slavec. "Tento kláštor bol založený v roku 1371 a zničený bol v roku 1566. Počas archeologického výskumu bolo objavených niekoľko významných archeologických nálezov, medzi ktorými si pozornosť zasluhuje práve stilus," priblížil genézu objavu Botoš.       

Stilus patrí medzi najstaršie písacie potreby. Najčastejšie bol zhotovený z kovu (železo, bronz, meď) alebo z kosti, respektíve parožia. "Predstavuje jednoduchý grafický nástroj, na priereze je najčastejšie tyčinkového tvaru, pričom jeden koniec nástroja je hrotitý a slúžil na písanie. Druhý koniec nástroja mal plochý, rozšírený, najčastejšie lichobežníkový tvar a slúžil na zahladzovanie či opravu chýb," uviedol ďalej Botoš.       

Stilus objavený v areáli zaniknutého kláštora Pavlínov v Gombaseku nie je kompletne zachovaný, je zachovaná len jeho hrotitá časť v dĺžke viac ako 14 centimetrov. Odborníci stilus chronologicky zaradili do obdobia neskorého stredoveku až včasného novoveku, do 14. až 16. storočia.         

Stilusmi sa písalo či rylo do tzv. voskových tabuliek, ktoré boli najpoužívanejším záznamovým materiálom v období staroveku a stredoveku, pretože boli dostupnejšie ako pergamen a neskôr papier. Najstaršie známe stilusy z územia Slovenska pochádzajú z mladšej doby železnej – doby laténskej, a z doby rímskej.       

Z obdobia stredoveku sú stilusy medzi archeologickými nálezmi pomerne dobre známe. Najčastejšie sa objavujú počas archeologických výskumov kláštorov, ktoré boli v stredoveku známe ako pisárske dielne alebo kláštorné školy a ktoré boli centrom vzdelanosti a kultúry stredovekej spoločnosti.       

Stilus nájdený na zaniknutom kláštore Pavlínov bude vystavený v priestoroch múzea do 30. septembra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
07.02.2017
Nový investor by mal v obci Mýtna vytvoriť okolo 40 pracovných miest
Okolo 30 až 40 pracovných miest má v Mýtnej v okrese Lučenec vytvoriť nový investor, spoločnosť Swietelsky z Rakúska. Potvrdil to starosta Pavel Greksa, podľa ktorého sa firma stane najväčším zamestnávateľom v obci.
viac
17.09.2020
V Bratislave i Trnavskom kraji umožní verejná doprava cestu za kultúrou
Držitelia ročného predplatného lístka na mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Bratislave budú môcť využiť bezplatný jednorazový vstup do Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade.
viac
09.05.2023
Gotické kostoly v Gemeri-Malohonte priblížia prehliadky, prednášky i workshopy
Gotické kostoly s nástennými maľbami v regiónoch Gemer a Malohont verejnosti počas mája v rámci tematického programu Rok nástennej maľby priblíži niekoľko podujatí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %