Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
22.07.2022 11:40

V hanušovskom archeoparku budú tvoriť kópie pravekej keramiky


Ilustračná snímka: (tasr).


Zažiť na vlastnej koži tvorbu keramických predmetov dennej potreby ako ju realizovali pravekí hrnčiari ponúka archeopark v Hanušovciach nad Topľou.


Súčasťou päťdňového workshopu s názvom Praveká keramika v Archeoparku – Živá archeológia bude i vypaľovanie vytvorených výrobkov v peci a v jame. O podujatí podporenom Fondom na podporu umenia informoval Rastislav Žitný z Tripolitany – Krajského múzea v Prešove.

Hrnčiarstvo patrí podľa autorky projektu Eleny Dercovej medzi najstaršie a najvýznamnejšie remeslá v ľudských dejinách. Najstaršími nájdenými hrnčiarskymi výrobkami sú podľa nej drobné sošky z pálenej keramikárskej hliny, takzvané venuše, charakteristické pre mladšiu dobu bronzovú. Vznik hrnčiarstva podmienili až potreby ľudí v období mladšej doby kamennej, keď dochádzalo k rozvoju poľnohospodárskej činnosti a skladovanie potravín sa pre človeka stalo nutnosťou. "V priebehu tisícročí sa vyvinulo niekoľko techník ručného modelovania keramiky, ako napríklad modelovanie z hrudy, z valčekov či z plátov. Nádoby boli robené ručne, postupným pridávaním prstencov hliny. Vypaľovali sa pri nízkych teplotách na otvorenom ohni, a preto boli veľmi krehké a priepustné," priblížila s tým, že časom sa pravekí hrnčiari pokúšali dosiahnuť väčšiu pevnosť a trvanlivosť svojich výrobkov ďalšími rôznymi technikami.

Workshop, ktorý ponúka spoznať autentické informácie o zručnosti pravekých hrnčiarov a vlastnoručne si vymodelovať keramiku, sa v hanušovskom archeoparku uskutoční od piatka do nedele (22. - 24. 7.). Vytvorené výrobky sa budú vypaľovať počas nasledujúceho víkendu (30. - 31. 7.).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Návštevníci archeoparku budú spoznávať život Keltov
Návštevníci archeoparku v Hanušovciach nad Topľou budú v sobotu (26. 8.) spoznávať život Keltov doby železnej. Vyskúšať si budú môcť tiež rôzne zaujímavé činnosti.
viac
19.07.2018
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou otvorí svoje brány hendikepovaným
Spoznať históriu prostredníctvom pekného zážitku. Aj takouto formou chcú v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou priblížiť históriu marginalizovaným skupinám obyvateľov. V rámci projektu Priblížme si históriu prácou vlastných rúk sa už tento piatok budú môcť preniesť do doby kamennej.
viac
18.10.2018
V Hanušovskom archeoparku si vyrazíte vlastnú mincu
Návštevníci archeoparku môžu už tento piatok spoznať najstaršie platidlá. Počas podujatia pod názvom Zaplať za všetko vlastnou mincou uvidia ukážky celého procesu výroby mincí.
viac
24.07.2020
Kaštieľ a archeopark predstavia históriu skla
Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24. a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %