Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.10.2019 01:10

V horách a na svahoch bude zasahovať nová jednotka Horskej záchrannej služby


Snímka zdroj: Horská záchranná služba


Od októbra turistom v horách a na lyžiarskych svahoch pomôže nová organizačná zložka Horskej záchrannej služby, bezpečnostno-operatívna jednotka (BOJ).


„K jej zriadeniu sme pristúpili tak ako aj v iných štátoch EÚ kvôli zvýšeniu bezpečnosti v horských oblastiach. Hory sú krásne, ale skrývajú rôzne nástrahy. Verím, že každý návštevník si to uvedomuje a nepodceňuje prípravu. Ide nám o bezpečnosť všetkých návštevníkov hôr. Ak sa niekto ocitne v tiesni, horskí záchranári budú bližšie ako kedykoľvek predtým, “ povedala ministerka vnútra Denisa Saková.

S rozvojom cestovného ruchu na Slovensku súvisí vyššia návštevnosť našich hôr a s tým sú spojené častejšie úrazy najmä v lyžiarskych strediskách. Horskí záchranári jednotky BOJ svojou činnosťou dokážu odhaliť príčiny nehôd v horách, zodpovedných a cielene nasmerovať preventívne opatrenia. Tie sa týkajú kontroly dodržiavania predpisov prevádzkovateľmi, ale i návštevníkmi. V neposlednom rade je potrebné aj dokumentovať a vyšetrovať nehody v horských oblastiach.

„Jednotka je ako jediná technicky a odborne vybavená na pohyb v horských oblastiach, po ktorých sa dokáže pohybovať takmer bez meteorologického a terénneho obmedzenia. Pri vzniku krízovej situácie alebo nehody je samostatne schopná pomôcť osobám v tiesni. V jednotke je zaradených 15 príslušníkov horskej záchrannej služby, ktorí zabezpečujú nepretržitú službu v určenom území,“ podčiarkla ministerka vnútra.

Horská jednotka vykonáva dozor nad dodržiavaním zákona o horskej a záchrannej službe. Spolu s okresnými úradmi kontroluje prevádzkovateľov lyžiarskych tratí, vykonáva preventívnu činnosť v horských oblastiach a na lyžiarskych tratiach. Je pripravená poskytnúť súčinnosť pri záchrannej činnosti a zabezpečiť transport. Zaisťuje aj bezpečnosť osôb ohrozovaných divou zverou v horských oblastiach. V súčinnosti s políciou vyšetruje a dokumentuje smrteľné nehody, nehody s ťažkým postihnutím, taktiež nehody na lyžiarskych tratiach.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2019
Platy hasičov a členov Horskej záchrannej služby sa od nového roka zvýšia
Platy príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej služby (HZS) sa od nového roka zvýšia o desať percent. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.
viac
23.07.2020
Horská záchranná služba má novú aplikáciu, ktorá má pomôcť turistom
Horská záchranná služba (HZS) spustila novú aplikáciu, pomocou ktorej si môžu turisti privolať pomoc jedným tlačidlom.
viac
24.09.2020
HZS bude môcť pokutovať nezodpovedných návštevníkov ferrát
Zástupcovia mesta sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách.
viac
25.07.2023
V najväčšej obci TSK vznikne nová stanica záchrannej zdravotnej služby
V obci Beluša v Púchovskom okrese má vzniknúť nová dvojposádková stanica záchrannej zdravotnej služby. Informovala o tom Petra Martišová zo sekretariátu starostu obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %