Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.08.2016 03:05

V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda


Ilustračná snímka: (int.).


Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.


Štruktúra programu sa už niekoľko rokov nemení. Program je rozdelený na štyri časti - život na lazoch, remeselníci, hontianske dvory a scénické programy. Život na lazoch priblížia živé ukážky ručnej žatvy, mlátenia obilia, pečenia chleba v kamenných peciach a vystavená bude aj dobová roľnícka technika.      

Podľa organizátorov veľkým lákadlom sú ako každý rok hontianske dvory. Tento rok ich bude 16. Pribudne k nim päť dvorov s ochutnávkou vín a tiež dva občerstvovacie stánky.      

Scénické programy v amfiteátri budú najmä ukážkou folkloristov z Hontu, ale predstavia sa aj interpreti z iných regiónov Slovenska i zo zahraničia. V úvodnom programe vystúpia kolektívy z Česka, Poľska, Srbska a zo Slovenska.      

Zaujímavé budú aj výstavy. Prezentovať sa bude šatnica a vydavateľstvo Matice slovenskej, hontianska čipka, modrotlač a už tradične stabiláky zo zbierky A. Matušova a historická hasičská technika.      

V sobotu bude pódium v amfiteátri patriť najprv detským folklórnym súborom z Banskobystrického kraja, vyvrcholením bude program s názvom Bohatstvo chudoby z Podpoľania, v ktorom sa predstavia folklórne súbory Detva, Podpoľanec, Slniečko, Ľudová hudba Paľáčovci a folklórna skupina Hrochoťan a tiež desiatky sólistov z Podpoľania.      

Na prvý ročník Hontianskej parády pred 20 rokmi prišlo do dediny v strede Krupinskej vrchoviny len pár stoviek ľudí, dnes chodí do Hrušova "doslova celé Slovensko" a tiež mnoho turistov najmä z Maďarska, Česka, Francúzska, Nemecka, Rakúska či dokonca z Japonska. Organizátori evidujú každý rok okolo 20 000 návštevníkov.

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2018
Cezhraničný projekt pomôže zlepšiť zázemie Hontianskej parády
Úpravu jedného z ľudových domov, obnovu vstupu do amfiteátra či rekonštrukciu šatní kultúrneho domu - to všetko má obec Hrušov (okres Veľký Krtíš) zahrnuté vo svojom pláne, ktorý je súčasťou slovensko-maďarského cezhraničného projektu Palóc – Hont – Podpoľanie.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %