Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.02.2020 09:10

V Humennom pribudnú platené parkoviská


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Humenné rozširuje od 1. marca sieť platených verejných parkovísk, mení aj spôsob platby za ich užívanie. Okrem generovania zisku má toto opatrenie priniesť aj prvý krok k zmene parkovacej politiky samosprávy. Pre médiá to potvrdil riaditeľ technických služieb (TS) mesta Milan Kuruc.


Motoristi v Humennom okrem parkovísk pri dome služieb, mestskom kultúrnom stredisku a oproti mestskému úradu po novom zaplatia i za státie na mestských parkoviskách za združenou prevádzkovou budovou na Štefánikovej ulici, pri budove Sociálnej poisťovne a tiež pri budove niekdajšieho sídla pošty na Laboreckej ulici. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva na svojom decembrovom rokovaní.

Humenská samospráva v súčasnosti prostredníctvom svojej oficiálnej internetovej stránky informuje verejnosť aj o novom spôsobe úhrady za užívanie spoplatnených mestských parkovísk. Bude sa realizovať prostredníctvom parkovacej karty ročnej v hodnote 190 eur, mesačnej v sume 20 eur alebo platbou cez sms. Jednorazové parkovanie je spoplatnené rovnakou sumou ako doteraz, 0,50 eura za hodinu státia.

„Pred vstupom na každé spoplatnené parkovisko bude veľká tabuľa, na ktorej bude jasne popísaný postup, ako sa to bude robiť. Každý občan, ktorý príde, pošle sms v tvare, ktorý bude predpísaný,” vysvetlil v tejto súvislosti Kuruc a doplnil, že ľudský faktor bude naďalej prítomný v procese kontroly platenia parkovného. „Budú na to poverení dvaja ľudia. Jeden bude zamestnanec TS, jeden bude zamestnanec mestskej polície. Budú mať na to mobilnú aplikáciu, za pomoci ktorej budú môcť kontrolovať vykonanú platbu,” povedal.

Ako tiež Kuruc uviedol v dôvodovej správe k uzneseniu, ktorým humenskí mestskí poslanci podporili zavádzané zmeny v parkovacej politike, doterajší spôsob vyberania parkovného za pomoci pracovníkov TS každoročne produkoval stratu. V roku 2019 predstavovala k 30. septembru sumu vo výške 9600 eur. „Vypočítali sme, že ak by tie parkoviská boli obsadené aspoň na 60 percent, že ročne by nám to mohlo priniesť do pokladne okolo 70 000 eur,” predstavil Kuruc zisk, aký TS od zavedenia nového systému očakávajú s tým, že suma by jednak vykryla stratu z predchádzajúcich rokov a do budúcna by predstavovala prostriedky určené na investície do opráv odstavných plôch. Ako doplnil, platba za parkovanie prostredníctvom sms je prvým krokom k rezidenčnému spôsobu parkovania, ktorý by samospráva v meste časom rada zaviedla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2017
Prešov rozširuje svoje on-line služby pre verejnosť
Mesto spúšťa novú službu informovania prostredníctvom mobilnej aplikácie, e-mailov či SMS správ. Stačí sa len zaregistrovať a vybrať si spôsob, akým byť informovaný. Služba je pre príjemcov správ bezplatná.
viac
19.03.2020
O podpore projektov z participatívneho rozpočtu rozhodne verejnosť
Novozámocká radnica v týchto dňoch spustila verejné hlasovanie o projektoch, ktoré mesto podporí z participatívneho rozpočtu. Celkovo je v ňom vyčlenených 20 000 eur. O podporu sa uchádza 12 projektov.
viac
02.12.2020
Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole
Bratislavská mestská časť Nové Mesto spúšťa regulované parkovanie v zóne Tehelné pole. Ide o pilotný projekt, ktorý má priniesť jasné pravidlá a poriadok v parkovaní do jednej z najvyťaženejších lokalít v blízkosti štadiónov a ich širšom okolí.
viac
05.01.2021
Komárno pripravuje cyklotrasy, zapojí sa i do systému zdieľaných bicyklov
Mesto Komárno v priebehu minulého roka investovalo do viacerých projektov zameraných na rozvoj cyklistickej infraštruktúry. Zameralo sa na budovanie stojísk na bicykle a do prípravy projektov na nové cyklotrasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %