Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.08.2019 08:15

V južnej delovej bašte hradu Hrušov vzniká vyhliadková terasa


Ilustračná snímka: rúcaniny hradu Hrušov


V južnej delovej bašte hradu Hrušov v okrese Zlaté Moravce vzniká vyhliadková terasa. Jej obnovu a položenie dubových trámov na treťom podlaží hradu zabezpečili dobrovoľníci z občianskeho združenia Leustach, ktorí hrad obnovujú od roku 2004. Realizáciu projektu finančne podporila Nadácia EPH.


„Unikátna vyhliadková terasa je postupne pripravená na jej slávnostné otvorenie. Podarilo sa nielen osadiť dubové trámy, ale aj položiť hydroizolácie. Čaká nás ešte množstvo práce na dokončenie obnovy južnej delovej bašty, veríme, že ju budeme môcť predstaviť v októbri,“ informovali o tom členovia združenia.       

Hrušovský hrad je zrúcanina gotického hradu, ktorá sa nachádza na kremencovom vrchu Skalka v katastrálnom území obce Hostie. Počiatky hradu nie sú presne známe, no jeho stavba je datovaná do obdobia po odchode Mongolov. V listinách sa prvý raz spomína v roku 1253. Hlavnou funkciou hradu bolo stráženie obchodnej cesty spájajúcej Požitavie s Ponitrím. Koniec slávy Hrušovského hradu prinieslo protihabsburské povstanie, keď bol hrad v roku 1708 dobytý a zničený.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
15.07.2016
Devín bude v sobotu ríbezľový
Na sobotňajšom podujatí sa bude prezentovať samotná ríbezľa ako aj rôzne výrobky z tohto ovocia.
viac
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %